Prof. dr. Romulus Timar, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Spitalul Județean de Urgență Timișoara, a atras atenția în cadrul webinarului COVID-19: Saltul în necunoscut – suntem acum mai bine pregătiți? că persoanele cu obezitate și cele cu diabet zaharat prezintă un risc ridicat în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, iar riscul de mortalitate la categoria acestor pacienți este 50% mai mare față de persoanele fără diabet și obezitate.

”Există o legătură între coronavirus și diabetul zaharat. Pacienții cu diabet sunt mai susceptibili la infecție. Diabetul zaharat este un factor de risc pentru infecțiile cu acest coronavirus. La pacienții cu diabet zaharat pneumoniile severe și stările septice s-au întâlnit la 20% din cazuri, iar riscul de mortalitate este cu 50% mai mare față de persoanele fără diabet și obezitate. Studiile au arătat că la pacienții cu diabet zaharat mortalitatea intraspitalicească este net mai mare față de cei fără diabet zaharat și obezitate”, a menționat prof. dr. Romulus Timar.

Diabetul zaharat este un factor de risc principal în ceea ce privește dezvoltarea pneumoniei severe și a unui curs septic dat de infecția cu noul virus, apărând la aproximativ 20% dintre pacienți. De altfel, diabetul zaharat de tip 2 este deja cunoscut ca fiind a doua cea mai frecventă comorbiditate a COVID-19.

 

Materialul integral pe: Rohealthreview.ro