Potrivit datelor unui studiu, adulții cu diabet de tip 2 care au folosit o aplicație bazată pe inteligență artificială, pentru a-și gestiona insulina bazală, și-au atins doza optimă într-o perioadă mai scurtă de timp decât adulții care au primit îngrijiri standard.

IA conversațională bazată pe voce, sub supravegherea unui medic, poate fi folosită pentru a ajuta pacienții cu diabet zaharat de tip 2 să obțină rapid optimizarea dozei bazale de insulină. Clinicienii pot folosi tehnologia pentru a ajuta la extinderea și creșterea furnizării de îngrijiri la domiciliu. Introducem conceptul de intervenție la distanță a pacientului, despre care credem că închide bucla asupra datelor de monitorizare la distanță a pacientului prin luarea unei decizii clinice în timp real, urmând un protocol prescris de medic. Gestionarea dozei de insulină bazată pe glicemia în timp real și datele privind respectarea medicamentelor raportate de un pacient este doar un exemplu, dar vă puteți imagina cum acest model de îngrijire ar putea fi utilizat în alte boli,”a declarat Dr. Ashwin Nayak, profesor asistent la Universitatea Stanford.

Nayak și colegii săi au condus studiul Managing Insulin with Voice AI, un studiu randomizat, deschis, cu grupuri paralele, desfășurat la patru clinici de asistență primară de la Universitatea Stanford, din martie 2021 până în decembrie 2022. Adulți cu diabet de tip 2 care trebuiau să inițieze o dată pe zi insulina bazală sau au necesitat o ajustare a dozei au fost repartizați aleatoriu, pentru gestionarea insulinei bazale cu IA bazată pe voce sau procedura standard.

Adulții din grupul IA au primit un difuzor inteligent, cu o aplicație personalizată, concepută pentru a-i ajuta acasă cu titrarea insulinei bazale. Aplicația IA a determinat titrarea utilizând valorile glicemiei și algoritmi de la Asociația Americană de Endocrinologie Clinică și Colegiul American de Endocrinologie. Grupul IA a fost instruit să se înregistreze cu aplicația o dată pe zi. Grupul standard de îngrijire a avut insulină bazală, titrată de medicul lor.

Timpul până la doza optimă de insulină de la momentul inițial până la data la care un participant și-a atins obiectivul de glicemie de 3 zile a jeun a fost rezultatul principal al studiului. Controlul glicemic a fost definit ca o FBG medie mai mică de 130 mg/dL. Cercetătorii au colectat aderența medie la insulină pe baza datelor înregistrate. Participanții au completat sondaje pentru a măsura atitudinile față de diabet, tehnologia sănătății și aderarea la medicamente la momentul inițial și la 8 săptămâni.

 

IA îmbunătățește aderența la insulină

Au fost 32 de adulți care au participat la studiu (vârsta medie, 55,1 ani; 59,4% femei; 50% alb). Participanții care au utilizat aplicația IA și-au atins doza optimă de insulină în 15 zile, comparativ cu 56 de zile pentru grupul standard de îngrijire (P = 0,006). Aderența medie la insulină a fost atinsă de 82,9% din grupul IA față de 50,2% din grupul standard de îngrijire (P = 0,01). Participanții din grupul IA au înregistrat date în 89,3% din zilele studiului.

Am fost plăcut surprinși de cât de aderenți au fost participanții în ceea ce privește verificarea zilnică cu dispozitivul lor și respectarea instrucțiunilor acestuia. Am avut foarte puțină comunicare cu participanții după înscriere, în general. Le-am lăsat să ne contacteze dacă au existat probleme tehnice sau întrebări clinice, dar în cea mai mare parte, participanții au fost singuri pentru perioada de studiu de 8 săptămâni. Așa că am fost foarte bucuroși să vedem că participanții au interacționat cu dispozitivul lor aproape 90% din zilele în care au fost urmăriți,” aspus Nayak.

 

Controlul glicemic bazat pe IA

Adulții care utilizează aplicația IA au avut o îmbunătățire mai mare a suferinței emoționale asociate diabetului, comparativ cu grupul standard de îngrijire (P = 0,03). Nu au fost observate diferențe în atitudinea auto-raportată față de tehnologia diabetului sau aderența la medicamente.

Dintre participanți, 81,3% din grupul IA și-au atins țintele glicemice, comparativ cu 25% din grupul standard de îngrijire (P = 0,005). FBG mediu a scăzut cu 45,9 mg/dL cu aplicația IA de la momentul inițial la 8 săptămâni, în timp ce cei care au primit îngrijiri standard au avut o creștere de 23 mg/dL a FBG (P = 0,001).

Nayak a spus că cercetătorii speră ca o tehnologie similară cu aplicația utilizată în studiu, să fie la dispoziția persoanelor cu diabet zaharat în afara setărilor de cercetare, deoarece are potențialul de a ajuta pe cei din zonele defavorizate care au nevoie de îngrijire pentru a obține controlul glicemic.

Acest studiu servește ca o dovadă a conceptului pentru utilizarea IA conversațională în această nouă metodă de furnizare a îngrijirii. Sunt necesare studii suplimentare cu populații de pacienți mai mari și mai diverse, precum și cu alte indicații clinice,” a concluzionat Nayak.

 

Sursa: Healio.com