Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Diabet Zaharat din România, și-a exprimat speranța că serviciile de prevenție atât în ceea ce privește diabetul ca atare, cât și complicațiile acestuia vor fi decontate în viitor.

”Investiția momentan este undeva la 0,33%, iar dacă vor face acest lucru va ajunge undeva la 1% din bugetul Ministerului Sănătății (…) Dacă nu facem această prevenție, așa cum ar trebui ea, costurile vor fi mult mai mari”, a atras ea atenția la conferința-dezbatere ”Neuropatia diabetică, o afecțiune cu (prea) multe fețe. Din inimă… până în vârful piciorului: recunoaște semnele!”.

” Medicul de familie este primul care vede orice pacient din țara asta. Dacă nu i se vor deconta serviciile, nu va putea să le facă”, a adăugat ea.

Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie. Cauza este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni ale nervilor din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcții ale organismului.

Cititi articolul integral din https://rohealthreview.ro