Joi, 5 octombrie, între orele 9-11, reprezentanții asociațiilor de pacienți protestează, în fața Ministerului Sănătății, cu privire  la o serie de probleme prezentate în petiția ”Sănătatea nu are culoare politică!”
Petiția este o inițiativă a asociațiilor de pacienți: Alianța Pacienților Cronici din România, A.P.A.A. – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și a lui Mihaiță Baritz.
Revendicările asociațiilor de pacienți sunt:
1. Rectificare bugetară de urgență pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În luna septembrie au fost blocate programele naționale si întrerupt tratamentele pacienților cronici. Astfel de situații TREBUIE evitate pe viitor.
2. Finanțarea sistemului medical (creșterea alocării din PIB la 9% pentru sănătate). România alocă 6,3% din PIB pentru sănătate comparativ cu restul țărilor europene dezvoltate care aloca între 9 și 13% din PIB.
3. Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate ( HG. 720). Cele două actualizări de anul acesta au fost incomplete, nu au fost incluse toate medicamentele care au primit raport de evaluarea a tehnologiilor medicale în anul 2023 și începutul anului 2024.
4. Publicarea normelor de implementare a Planului Național de Cancer. A trecut mai mult de un an de la aprobarea Planului Naționale de Cancer, dar prevederile acestuia nu pot fi aplicate pentru că nu au fost publicate normele de implementare.
5. Compensarea medicamentelor off-label. Pentru mulți pacienți singura alternativă terapeutică sunt medicamentele off-label. Copiii bolnavi de cancer și pacienții cu boli rare sunt direct afectați de lipsa compensării medicamentelor off-label.
6. Realizarea registrelor naționale de pacienți. (registre pentru bolile rare). Lipsa datelor afectează modul în care este finanțat sistemul de sănătate. Nu știm câți bani și unde să alocăm atăta timp cât nu știm câți pacienți sunt și care sunt nevoile lor.
7. Depolitizarea sistemului medical românesc. Sistemul medical TREBUIE să fie condus de profesioniști, oameni cu experiență, NU de manageri numiți politic și fără niciun fel de experiență în domeniul sanitar.
8. Politici de preț sustenabile la medicamente, pentru a evita retragerile și crizele de medicamente. Politica prețului cel mai mic și taxa de clawback creeză o vulnerabilitate a stocurilor de medicamente. Orice criză globală de materie primă, logistică sau de producție a unui producător de medicamente duce la retragerea respectivelor medicamente din România. În ultimii ani au existat situații în care pacienții români nu au mai găsit în farmacii medicamentele necesare și au fost nevoiți să aducă aceste medicamente din alte țări europene la costuri foarte mari.
9. Creșterea sumei alocate pentru hrană în spitale la minim 25 lei/ziua de spitalizare. Introducerea în spitale de meniuri adaptate nevoilor pacienților: fără gluten, fără lactoză, fără sare, low carb, vegetarian.
Sănătatea este un drept fundamental al nostru ca cetățeni și pacienți, de aceea, mai ales în contextul actual, Sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică și trebuie să ocupe un loc prioritar în agenda autorităților.