În cadrul unui recent webinar dedicat sănătății femeilor – ”Menopauza: perspective interdisciplinare”,  dr. Daciana Toma, medic de familie, a discutat despre importanța menținerii sănătății în perioada menopauzei și despre screening-urile esențiale pe care femeile trebuie să le efectueze în această etapă a vieții. Dr. Toma a subliniat necesitatea unui continuum de îngrijire pentru a asigura o bunăstare fizică, mentală și socială completă.

“Menopauza va face parte din viața noastră și, pentru cele care „n-ați ajuns încă acolo”, o să vedeți; pentru cele care deja sunteți în această etapă, știți despre ce vorbesc. Așa cum la un moment dat ești adolescent și ai probleme specifice adolescenței și „nu te înțelege nimeni”, așa cum după aceea ești adult și ai problemele specifice adultului și menopauza vine cu propriile particularități, inclusiv aspecte medicale. Aceste probleme nu sunt neapărat probleme de netrecut și avem acum instrumentele potrivite să le facem față” a explicat dr. Toma.

Ea a subliniat importanța prevenției și a evaluărilor periodice, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). “Prevenția este privită ca un set de acțiuni care vizează eradicarea, eliminarea sau reducerea la minimum a impactului bolii și dizabilității (definiția OMS)” a precizat ea.

Printre screening-urile specifice recomandate, dr. Toma a enumerat:

  • Screening-ul pentru cancer de sân: Mamografie la fiecare doi ani pentru femeile cu vârste între 40 și 70 de ani*.
  • Screening-ul pentru cancer de col uterin: Test Papanicolau la fiecare trei ani pentru femeile de 21- 65 de ani și genotipare HPV la fiecare cinci ani pentru cele de 30-65 de ani*.
  • Screening-ul pentru cancer colorectal: Colonoscopie o dată la zece ani sau sigmoidoscopie la fiecare cinci ani, pentru persoane de 45-75 de ani*.
  • Screening-ul pentru osteoporoză: Recomandat anual pentru femeile peste 45 de ani și bărbații peste 50 de ani.
  • Evaluarea stării psihice: Crucială pentru identificarea și gestionarea problemelor psihice.

*testarea poate fi recomandată la intervale mai mici de timp în funcție de factorii de risc pe care îi are pacienta.

Dr. Toma a abordat și subiectul miturilor legate de menopauză, subliniind importanța educării pacientelor: “Faptul că nu mai trebuie să te duci la ginecolog pentru că ai făcut copii nu este adevărat. Am femei pe care le întreb când au fost ultima oară la ginecolog, iar ele spun că pe ele „le-a iertat Dumnezeu” și nu mai au de ce să meargă. Acestea sunt mituri pe care trebuie să le corectăm.”

Ea a mai menționat importanța screening-ului pentru diverse afecțiuni precum diabetul zaharat, dislipidemia, și afectarea renală, precum și necesitatea imunoprofilaxiei, incluzând vaccinările antigripale, Diftero-Tetanice, varicelă-zoster și anti-pneumococice.

“Nu este doar menopauza în sine, ci și perioada post-menopauză cea care necesită atenție medicală. De aceea, avem diagramă de îngrijire cu serviciile preventive recomandate și care trebuie aplicată pe tot parcursul vieții” a concluzionat dr. Toma.

În final, dr. Toma a reiterat rolul crucial al medicilor de familie în educarea și ghidarea pacienților prin fiecare etapă a vieții: “Este esențial să promovăm sănătatea și prevenția într-o manieră continuă, oferind îngrijire personalizată în funcție de nevoile fiecărui pacient.”

 

Declarațiile dr. Daciana Toma sunt extrase din intervenția susținută în cadrul webinarului ”Menopauza: Perspective interdisciplinare”, momentul în care am discutat despre etapele menopauzei și provocările complexe cu care se pot confrunta femeile în perioada acesteia, alături de trei medici cu specializări diferite, dar interconectate, un medic ginecolog, un endocrinolog și un medic de familie.

Webinarul a fost organizat de Oameni și Companii cu susținerea partenerului Vitavea România, prin Manhae – brandul expert în sănătatea și frumusețea femeilor de la grupul francez Havea, cel mai mare producător european de suplimente alimentare și promovat cu ajutorul platformelor EventsMax.ro și MedicalManager.ro.