Studiile arată că 80% din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare și 40-45% dintre cancere, pot fi evitate prin menținerea unui stil de viață sănătos. Datele de pe site-ul OMS, arată că rata mortalității în România este într-un procent covârșitor de 56% cauzat de bolile cardiovasculare, ceea ce este un aspect foarte îngrijorător.

Medicul cardiolog dr. Ștefan Busnatu, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, a afirmat pe 9 martie, în cadrul întâlnirii comunității OSC – CardiologieModerna.ro: ”În ciuda măsurilor luate până acum împotriva fumatului, dar și a acțiunilor de promovare a activității fizice și pentru controlul valorilor tensiunii arteriale (TA), rezultatele nu sunt prea optimiste, pentru că ne poziționăm printre ultimile locuri când vorbim de mortalitate cardiovasculară în Europa. Pentru a înțelege mai bine care este riscul nostru cardiovascular, avem la dispoziție instrumente utilizate de profesioniștii în sănătate: medici de familie, medici medicină internă, cardiologi. Aceste instrumente sunt extrem de importante pentru a anticipa riscul pacientului de a suferi o afecțiune cardiovasculară. Un astfel de instrument utilizat foarte frecvent și care a fost updatat în 2021 prin noile ghiduri de cardiologie, este scara de risc cardiovascular SCORE 2. Consider că este foarte important să folosim cu fiecare ocazie pe care o avem un astfel de instrument pentru a trata pacienții noștri corespunzător și totodată pentru a-i orienta către obținerea unui risc cardiovascular cât mai mic.

După un episod cardiovascular acut, recuperarea cardiacă este indispensabilă pentru revenirea la o viață normală

Pentru a întârzia cât mai mult apariția unei boli cardiovasculare, medicul cardiolog dr. Ștefan Busnatu ne sfătuiește: “Să nu fumăm, iar secundar, să practicăm activități fizice, care ne ajută nu doar să arătăm bine, ci ne ajută să dormim mai bine, să gândim mai bine, să relaționăm mai bine, să ieșim mai demni în societate, să nu fim stingheri, pentru că ne întărește încrederea”.

Dr. Busnatu atrage atenția că, în condițiile în care o boală cardiovasculară este depistată, este necesară încetarea consumului de alcool. Alcoolul are tendința să afecteze celulele musculare ale inimii și nu face decât să degradeze si mai mult procesul deja instalat.

Totuși, dacă o persoană ajunge în punctul în care suferă un eveniment cardiovascular, este indispensabilă recuperarea cardiacă, care reprezintă un program multidisciplinar, conceput pentru a sprijini pacienții cu boli de inimă să facă schimbările necesare pentru un stil de viață sănătos. “Făcând recuperare cardiacă nu discutăm de schimbarea trecutului, ci vorbim de îmbunătățirea viitorului, a inimii noastre”.

Recuperarea cardiacă implică o echipă complexă de profesioniști

Dr. Busnatu subliniază că bolile cardiace au început să apară la vârste din ce în ce mai tinere și de aceea se pune problema reintroducerii pacientului în circuitul economic și social. Sumarizat, recuperarea cardiacă implică o echipă de profesioniști: cardiologi, fizioterapeuți, dieteticieni, nutriționiști, psihologi, care intervin pe o perioadă de 6-12 săptămâni (standardizat, conform ghidurilor europene), iar cei care trebuie să beneficieze, în primul rând, de acest tip de recuperare, sunt cei care au suferit infarct de miocard.

După o serie de teste efectuate pentru cuantificarea statusului cardiovascular, a capacității de efort, analiza factorilor de risc și a aspectelor psiho-sociale, această echipă multidisciplinară realizează un program personalizat pentru pacienți.

“Dacă lucrurile sunt făcute într-un mod constant susținut și ambițios, pacientul, după o perioadă de 4-8 săptămâni ajunge să obiectiveze și rezultatele muncii sale, lucru ce contribuie pe termen lung la creșterea aderenței stilul de viață sănătos. Un pacient care face 8-12 săptămâni de recuperare cardiacă ajunge, cel puțin din punct de vedere al toleranței la efort, să aibă o îmbunătățire de cam 20% față de nivelul de la momentul în care intră în programul de recuperare”, conchide Dr. Ștefan Busnatu.

 

Despre Comunitatea OSC – CardiologieModerna.ro

Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în cardiologie interesați de noile tehnologii, inovație și digitalizare.  Portalul comunității CardiologieModerna.ro are un newsletter bilunar propriu, la care toți cei interesați de acest domeniu se pot abona GRATUIT aici.

CardiologieModerna este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.