Recent, Comisia pentru Sănătate din Senat a avizat favorabil proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiat de senatoarea Nicoleta Pauliuc. Acest proiect de lege reprezintă un moment crucial pentru sistemul de sănătate din România, deoarece definește terapia durerii ca un drept al pacienților, recunoscând importanța și necesitatea acesteia în îngrijirea medicală.

Este o veste extraordinară pentru pacienții din România că terapia durerii este inclusă acum în categoria drepturilor lor fundamentale în cadrul sistemului de sănătate. Această modificare a legislației este un pas semnificativ în asigurarea unei îngrijiri mai bune și mai complete pentru toți pacienții care suferă de dureri acute sau cronice”, a declarat Dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, specialist în Terapia Durerii, certificat de World Institute of Pain® (WIP), pentru platforma MedicalManager.ro.

Potrivit proiectului de lege, serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice. Scopul acestor servicii este îmbunătățirea calității vieții acestora, prin controlul sau înlăturarea durerii.

Recunoașterea terapiei durerii ca un drept al pacienților este esențială pentru a asigura accesul la tratamente adecvate și pentru a reduce suferința acestora. Terapia durerii nu este doar despre alinarea disconfortului, ci și despre restabilirea demnității și calității vieții și a funcționării normale a pacienților afectați”, a adăugat Dr. Palea.

„În umbra durerii, pacientul devine adesea prizonierul unei realități tulburi, unde neputința, rușinea și vina își fac simțite prezențadiminuând treptat acea demnitate care definește esența umană. Terapia durerii nu este doar o modalitate de a alina suferința fizică, ci și un factor important în restabilirea demnității pacientului în timpul perioadelor dificile de boală”, mai atrage atenția specialistul în Terapia Durerii.

Dr. Ovidiu Palea a participat activ în dezbaterea acestei modificări legislative și a susținut proiectul de lege, luând parte la grupuri de lucru, alături de inițiatorii legii. A avut o contribuție importantă în evidențierea necesității includerii terapiei durerii în categoria drepturilor fundamentale ale pacienților, pledând cu fiecare ocazie pentru beneficiile acesteia în îmbunătățirea calității vieții și a îngrijirii medicale în general, în România.

Dr. Ovidiu Palea este și fondatorul NORD – Grupul Medical Provita, grup ce deține unicul Centru Integrat de Terapia Durerii din România, totodată și singurul centru de training acreditat E.S.R.A. (Asociația Europeană pentru Anestezie Regională și Terapia Durerii) din România și Europa Centrală și de Est.