Standardele de îngrijire ale Asociația Americană de Diabet din 2024 pun accent pe monitorizarea continuă a glicemiei de către persoanele cu diabet.

Joanne Rinker, CBDCE Board of Directors,  a analizat unele dintre cele mai mari schimbări din Standardele de îngrijire ADA din 2024, în timpul unei prezentări la Conferința Internațională pentru Tehnologii Avansate și Tratamente pentru diabet. Multe dintre schimbări s-au învârtit în jurul importanței utilizării CGM, inclusiv pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care folosesc insulină bazală.

„Au fost trei mesaje principale. Primul este că există un impuls uriaș pentru utilizarea CGM. Oricărui adult care ia insulină, chiar dacă este insulină bazală, ar trebui să i se ofere un CGM. Al doilea mesaj s-a concentrat în mod specific asupra modului în care timpul în interval este direct corelat cu complicațiile microvasculare. Asta înseamnă că, dacă vedem că timpul în interval nu este de 70% sau mai mare, acesta este un moment pentru noi. nu numai să vorbim cu persoanele cu diabet zaharat despre gestionarea zahărului din sânge, dar trebuie să vorbim cu ei și despre screening-ul pentru complicații. Ultimul mesaj a pus accent mare pe conștientizarea hipoglicemiei. Dacă există hipoglicemie frecventă la un pacient, atunci trebuie să existe o discuție la fiecare întâlnire despre hipoglicemie, asigurându-se că înțeleg cum să prevină hipoglicemia și cum să o trateze,” a spus Rinker.

Joanne Rinker a vorbit, pentru Healio, despre revizuirile standardelor de îngrijire legate de tehnologie, de ce accesul CGM este recomandat pentru mai multe persoane cu diabet și despre modul în care medicii ar trebui să utilizeze valorile CGM pentru a îmbunătăți îngrijirea în cadrul practicilor lor.

 

De ce este esențial să oferim CGM pentru persoanele cu diabet de tip 1?

Există mult mai multe informații pe care le oferă CGM. Când ne uităm la HbA1c, ne oferă o glicemie medie, dar acei oameni ar putea avea valori maxime de 400 mg/dL și minime de 40 mg/dL. Când ne uităm la datele CGM, putem vedea unde sunt problemele și le putem identifica și ne concentrăm pe asta.

Utilizarea CGM este în creștere, deoarece putem identifica acele tendințe și putem lucra pentru a strânge acel interval de timp și pentru a reduce riscurile de complicații microvasculare. Trebuie să porți un CGM pentru a-ți cunoaște timpul în rază de acțiune, iar cunoașterea timpului în rază de acțiune vă va ajuta să estimați dacă sunteți expus riscului de complicații.

În primul rând, timpul din interval ar trebui să fie analizat. Atunci, care sunt tendințele? Au adesea un nivel scăzut de glucoză la 3 până la 4 ore după masă? ADA recomandă o insulină umană obișnuită, fie injectată, fie inhalată, deoarece au o durată de acțiune mai scurtă.

Hipoglicemia trebuie întotdeauna analizată pentru că este o urgență. Dar ar trebui să te uiți și la tendințele hiperglicemiei. Au glicemia crescută la 2 ore după masă? Dacă sunt, ce conversații ar trebui să avem cu pacientul? Există lucruri pe care le pot face în planul lor de masă? Fac destulă mișcare? Când fac ei exerciții? Își iau medicamentele conform prescripției?

 

Care sunt obstacole cu care medicii s-ar putea confrunta în recomandarea CGM pentru mai mulți pacienți?

Joanne Rinker a spus că cea mai mare barieră este timpul. Medicilor nu li se acordă suficient timp cu pacienții lor. Există atât de multe lacune de acces în această țară în ceea ce privește îngrijirea diabetului și specialiștii în educație. Dacă singura interacțiune a pacienților este cu medicul, aceștia stau cu ei doar 8 până la 10 minute dacă au noroc. Nu este timp suficient pentru a vorbi despre noile tehnologii. Unul dintre cele mai mari motive pentru care avem inerție terapeutică este faptul că există atât de puțin timp pentru a avea o conversație cu pacientul despre efectuarea unor schimbări în îngrijirea lor, fie că este vorba de o schimbare a medicamentelor sau de o schimbare a tehnologiei.

Există, de asemenea, costul și dorința pacientului. Acestea sunt probabil cele trei mari bariere ale noastre. Cred că medicii ar fi dispuși să ofere CGM, dacă ar avea cu adevărat timp să poată avea acele conversații.

 

Noua recomandare a ADA privind terapiile pentru hipoglicemie se leagă de noile recomandări privind tehnologia diabetului?

Da, pentru că acum avem acest beneficiu de a vedea nu numai cifrele cu CGM, dar putem vedea și când glucoza scade. Ne atrage atenția asupra cât la sută din timp petrec oamenii în hipoglicemie și cum îi scăpăm de ea.

Înainte de apariția CGM, o persoană cu diabat care nu se simțea bine trebuia să-și verifice mai întâi glicemia, deoarece multe dintre senzațiile de scădere a zahărului din sânge pot fi aceleași cu zahărul din sânge foarte ridicat. Acum, cu CGM, de îndată ce glucoza scade și vedem săgeata în jos, se declanșează alarme și oamenii o tratează. Nu ajung la hipoglicemie, a conchis Rinker.

 

Sursa foto: Joanne Rinker/Linkedin