“Trecerea de la post la o alimentație mai greu digerabilă, trebuie realizată gradual și mai ales este important a nu se face cu multă cantitate de alimente, deoarece o trecere bruscă poate duce la diskinezii biliare, colici biliare și chiar vizita la serviciul de urgență”, recomandă Dr. Oana Pop, Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice – Hyperclinica Medlife Oradea, într-un interviu acordat platformei RoDiabet.ro.

Aceasta atrage atenția că, în mod normal, prin post se înțelege o alimentație ușoară, axată în special pe legume, leguminoase, cereale și fructe. Postul asigură un repaus alimentar de la alimente mai greu digerabile, precum proteinele și grăsimile de origine alimentară.

Mișcarea asigură un răspuns mai bun la organismului față de insulină

“Recomand o trecere lentă cu adăugarea în alimentație a maxim două produse animale. Fiind vorba de Sărbători Pascale, mai ales în noaptea de Înviere, aș recomanda un consum alimentar ponderal și redus cantitativ. De exemplu să consumăm în acea noapte doar ciorba de miel și să lăsăm pe a doua zi o alimentație mai greoaie”, explică Dr. Oana Pop.

Specialistul Hyperclinicii Medlife Oradea subliniază că, dacă o persoană care suferă de diabet, nu prezintă un profil glicemic controlat, sau cel puțin aproape de valori optime, se recomandă prudență la glucide care provin în această perioadă din produsele de patiserie.

“Sfatul meu este de a se consuma puțin din fiecare și recomand mișcare după mesele principale. Să nu uităm că mișcarea asigură un răspuns mai bun la organismului față de insulină, fie că vorbim despre secreția internă de insulină din pancreas, fie că vorbim despre terapia cu insulină”.

Meniul unei persoane cu diabet nu trebuie să fie foarte diferit de al celorlalte persoane

Întrebată dacă există o listă de alimente “câștigătoare” pentru a ne menține glicemia sub control în timpul Sărbătorilor, Dr. Oana Pop spune că alimente benefice sau câștigătoare nu prea există, când vine vorba de sărbători. “Există în schimb alimente pe care le putem adăuga la masa Pascală, astfel încât să ne pondereze în a realiza un exces culinar. Recomand adăugarea de garnituri sub formă de salate, atunci când dorim să ne alimentăm mai puțin și să nu facem excese culinare!”

Medicul specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice afirmă că meniul unei persoane care suferă de diabet zaharat NU trebuie să fie foarte diferit de cel al unei persoane fără această afecțiune.

“Ar trebui totuși să fie atentă la porții, combinații și la cantitatea de glucide ingerate. De asemenea, mare atenție la glucidele simple, care consumate în exces pot duce la creșteri ale glicemiei și colesterolului! Să nu uităm că o persoana care suferă de diabet, poate prezenta și comorbidități precum hipertensiune arterială, colesterol crescut etc. Alimentația în exces, greșită, poate duce la agravarea și acestor afecțiuni. În concluzie, recomandarea este puțin din toate, dar cu atenție și ținând cont de profilul glicemic în principal și restul complicațiilor în general”, conchide Dr. Oana Pop.

 

Sursa foto: Claudiu Szabo