”În populația generală aproape jumătate dintre pacienții cu afectare renală au diabet zaharat și o treime au ca substrat boli vasculare (ateroscleroză sau arterioscleroză determinate de hipertensiunea arterială) ” declară dr. Andreea Apostol, medic nefrolog la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, într-un interviu acordat platformei Nefrologia.ro.
Colaborarea interdisciplinară a medicilor din diferite specialități este crucială pentru identificarea timpurie a bolii cronice de rinichi.
Dr. Andreea Apostol subliniază importanța screeningului în identificarea timpurie a bolii cronice de rinichi în cadrul pacienților la risc:”Acești pacienți vor fi supusi testelor de screening pentru boala cronică de rinichi și îndrumați către medicului nefrolog de medicii din specialitățile care tratează aceste patologii.”
”Având în vedere faptul că 80% dintre pacienții cu boală cronică de rinichi sunt asimptomatici este absolut necesar screening-ul, mai ales în cadrul populației la risc (diabet zaharat, hiertensiune arterială, boli cardiovasculare, boli sistemice-autoimune, infectii, neoplazii, boli structurale ale rinichiului-litiaza renala, expunere cronica la substanțe nefrotoxice, rude de gradul I în tratament de substituție renală sau cu boli ereditare ale rinichiului, etc). ”
De asemenea, specialistul nefrolog a explicat succint ce implică acest screening: ”Screening-ul presupune efectuarea testelor de triaj – calcularea ratei de filtrare glomerulare (eRFG), ce implică măsurarea creatininei serice și dozarea raportului albumină/creatinină din urină (RAC). Pentru a confirma boala cronică de rinichi sunt necesare trei valori anormale ale eRFG si RAC determinate într-un interval de 3 luni.”
Importanța regimului alimentar în gestionarea bolii cronice de rinichi
”Este binecunoscut faptul că regimul alimentar în boala cronică de rinichi are o importanță deosebită în prevenirea progresiei acestei boli, în mod particular dieta hipoproteică suplimentată sau nu, cu ketoanalogi ai aminoacizilor esențiali, reduce acest risc de progresie către boală cronică de rinichi în stadiu final și îmbunătățește calitatea vieții.”
Dr. Andreea Apostol, completează: „Aportul nutrițional și utilizarea diferiților nutrienți în timpul progresiei bolii cronice de rinichi se modifică semnificativ, ceea ce predispune pacientul la risc de a dezvolta malnutriție protein-calorică si tulburări metabolice.”
Stabilirea unui regim alimentar adecvat calitativ si cantitativ, care să poată satisface toate nevoile nutriționale ale bolnavului este esențială
”Trebuie luate în considerare mai multe aspecte, astfel încât complianța pacientului la regim să fie maximală și anume indicația unui anume tip de regim, obiceiurile alimentare ale bolnavului și nivelul de pregătire al acestuia. Medicul nefrolog împreună cu medicul nutriționist au un rol major în alcătuirea regimului și colaborarea dintre aceștia aduce beneficii pentru pacient.”
Populația generală ar trebui să adopte un stil de viață sănătos și aplice următoarele măsuri de prevenție a bolii cronice de rinichi:
- adoptarea unei diete echilibrate
- evitarea sedentarismului
- menținerea unei greutăți corporale adecvate
- un aport corespunzător de lichide
- renunțarea la fumat
- evitarea excesului de sare
- controlul tensiunii arteriale și al glicemiei
În ceea ce privește pacienții aflați la risc de a dezvolta afecțiuni renale, pe lângă aceste măsuri de prevenție enumerate mai sus, aceștia vor avea nevoie de monitorizare atentă de către medicul de famile, prin screening periodic cu analize de laborator și adresare imediată către medicul nefrolog când apar rezultate anormale sau orice modificare în starea de sănătate ce impune o evaluare mai elaborată și stabilirea unui plan de investigații și tratament.