Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip I /II prezintă un risc crescut de a dezvolta în timp osteoporoză, totul depinzând de durata și evoluția bolii de bază – diabetul zaharat – dar și de controlul glicemic al acestuia, spune Dr. Oana Popmedic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, într-un material realizat pentru platforma RoDiabet.ro.

Persoanele care suferă de diabet zaharat tip I prezintă un risc mult mai crescut de a dezvolta o fragilitate osoasă, cauza fiind o densitate osoasă mai redusă , posibil datorită lipsei de insulină în celula beta din pancreas, deoarece se știe că insulina prezintă un rol esențial în reglarea glicemiei dar și rol la nivel osos.

S-a evidențiat că persoanele care prezintă un IMC – indice de masă corporală – mai crescut, au niveluri mai scăzute a principalei proteine a osului – Osteocalcin – cu rol esențial în mineralizarea osoasă. Datorită faptului că în diabetul zaharat tip I, masa de țesut osos dar și rezistența osoasă sunt reduse, crește exponențial riscul de a dezvolta fracturi de până la cinci ori în decursul vieții, față de populația generală. Totuși și în diabetul zaharat tip 2 riscul este crescut de a dezvolta fracturi cu toate că masa osoasă este normală.

Acest risc este crescut datorită frecvenței crescute de cădere, în special când se asociază afecțiuni precum retinopatia diabetică și polineuropatia diabetică.

Complicația cea mai frecventă este reprezentată de fractura de șold cu un risc mult mai crescut față de populația generală.

Osteopatia diabetică se întâlnește în diabetul zaharat datorită nivelurilor serice scăzute de vitamina D, nivel scăzut de calciu osos, turn- over osos scăzut și nivel ridicat de sclerostină.

S-a evidențiat că sexul feminin și durata lungă a diabetului zaharat amplifică riscul de scădere a densității minerale osoase în special la nivelul colului femural, creste astfel riscul de fractură în special la nivelul șoldului.

În concluzie, diagnosticul precoce, atât clinic și paraclinic, este esențial în Prevenție, dar și terapia precoce pentru prevenția fracturii.

 

Text realizat de Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, pentru platforma RODIABET. Mai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Oana Pop: https://www.facebook.com/dr.oanapop și https://www.instagram.com/dr.oana_pop/.