Aderarea la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați în timpul sarcinii poate avea unele beneficii în diabetul gestațional, dar în general, dietele sărace în carbohidrați nu sunt asociate cu nicio diferență semnificativă, potrivit a doi experți.

În timpul unei dezbateri a Asociației Americane de Diabet, Dr. Amy M. Valent, profesor de medicină materno-fetală la Oregon Health & Science University, a declarat că identificarea diabetului gestațional, tratarea acestuia și calitatea carbohidraților din dieta cuiva îmbunătățesc rezultatele perinatale. Doza alimentară recomandată de carbohidrați pentru persoanele gravide este de cel puțin 175 g pe zi, deoarece glucoza este imperativă pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Cu toate acestea, potrivit lui Valent, datele istorice au demonstrat că un plan alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați poate scădea glicemia, ceea ce poate reduce riscul unor complicații ale sarcinii în rândul persoanelor cu diabet gestațional.

„Pe baza ultimilor 100 de ani de cercetare a diabetului zaharat în timpul sarcinii, ne-am concentrat pe reducerea nivelului global de zahăr din sânge. Ținta principală pentru persoanele cu diabet gestațional a fost alimentația, iar această abordare a dietei sărace în carbohidrați, a reușit să scadă mortalitatea perinatală la nivelul la care ne aflăm astăzi”, a spus Dr. Valent.

Dr. Teri L. Hernandez, profesor în departamentul de endocrinologie, metabolism și diabet de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus, a fost de acord că prima linie a terapiei în diabetul gestațional este alimentația. Cu toate acestea, a spus Hernandez, dietele sărace în carbohidrați nu sunt singura abordare în tratamentul diabetului gestațional.

Nu există nicio diferență clară în ceea ce privește rezultatele primare între planurile de masă cu conținut redus de carbohidrați și cele care sunt mai flexibile în ceea ce privește carbohidrații”, a spus Hernandez în timpul dezbaterii.

 

Beneficiile unei diete sărace în carbohidrați în timpul sarcinii

În prezent, sfaturile alimentare pentru tratarea diabetului gestațional sunt inconsecvente, iar ghidurile profesionale actuale au limitări și părtiniri, potrivit lui Valent. Ghidurile ACOG au recomandat o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru diabetul gestațional până la cea mai recentă ediție revizuită din ianuarie.

Valent a revizuit mai multe studii importante care demonstrează că tratamentul diabetului gestațional poate reduce complicațiile sarcinii, cum ar fi preeclampsia, și pot scădea mari pentru copiii de vârstă gestațională.

„Aceste studii au fost făcute în epoca în care tratamentul diabetului zaharat în timpul sarcinii presupunea recomandarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați”, a spus Valent. „Preocuparea de a scădea carbohidrații din alimentație se asociază cu riscul de a consuma alimente mai dense în nutrienți și ca organismul să producă cetone, care pot fi asociate cu efecte negative asupra copilului în curs de dezvoltare.”

Într-un studiu multicentric, randomizat, publicat în The New England Journal of Medicine, 96% dintre femeile însărcinate incluse în studiu au primit consiliere nutrițională și terapie dietetică. Acest lucru a fost asociat cu greutatea mai mică la naștere, masa adipoasă neonatală mare pentru vârsta gestațională, macrosomie, distocie de umăr, naștere prin cezariană, preeclampsie și hipertensiune gestațională.

Studiul australian de intoleranță la carbohidrați la femeile însărcinate (ACHOIS), care a individualizat dieta pacientelor și aporturile alimentare individuale, a demonstrat că această strategie a fost asociată cu complicații perinatale mai mici, greutate la naștere mare pentru vârsta gestațională și macrosomie.

Un studiu din 2013 publicat în Diabetes Care a comparat procentul de cetonurie în rândul femeilor însărcinate cu diabet gestațional după o dietă cu 55% carbohidrați sau o dietă cu 40% carbohidrați. Potrivit lui Valent, rezultatele nu au arătat diferențe în cetonurie între cele două grupuri.

Un studiu australian care a evaluat o intervenție de 6 săptămâni cu o dietă cu conținut moderat de carbohidrați (180-200 g) sau o dietă săracă în carbohidrați (135 g) a constatat o conformare scăzută: 65% dintre femeile însărcinate din grupul cu conținut moderat de carbohidrați și 20% dintre femeile însărcinate din grupul cu conținut scăzut de carbohidrați au respectat planul alimentar alocat. Nu a existat nicio diferență în aportul de macronutrienți între grupuri și nici nu au existat diferențe în ceea ce privește HbA1c, glucoza a jeun, glucoza postprandială sau utilizarea insulinei, a spus Valent. Cu toate acestea, rezultatele au demonstrat o diferență în circumferința capului neonatal cu capete mai mici între grupul cu conținut scăzut de carbohidrați, comparativ cu grupul cu conținut sărac de carbohidrați (33,9 cm vs. 34,9 cm).

„Sarcina este dinamică. Nimeni nu este la fel azi ca ieri. Vor fi diferite peste 1, 2 sau 3 săptămâni de acum înainte, iar cerințele nutriționale și stadiul de creștere și dezvoltare fetală vor fi diferite”, a spus Valent. „Deci, cerințele nutriționale vor varia.”

Potrivit lui Valent, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina calitatea carbohidraților și nu doar cantitatea de carbohidrați asupra efectelor acestora asupra rezultatului sarcinii.

 

Flexibilitatea carbohidraților în diabetul gestațional

Un plan de alimentație cu mai mulți carbohidrați, carbohidrați complecși, nu este nici superior, nici inferior unei diete sărace în carbohidrați, potrivit Dr. Hernandez; respectarea unui plan flexibil de alimentație cu carbohidrați în timpul sarcinii contribuie la sănătatea mamei și a fătului.

Într-un plan flexibil de masă cu carbohidrați, o persoană reduce zaharurile simple, sporind în același timp calitatea generală a dietei și aportul de carbohidrați complecși, a spus Hernandez.

O meta-analiză din 2018 publicată în Diabetes Care a evaluat 18 studii controlate randomizate pe 1.151 de femei însărcinate cu diabet gestațional și a constatat că orice modificare a modelului de nutriție după diagnosticul de diabet gestațional a fost asociată cu o scădere a postului matern și a glucozei postprandiale cu 4 mg și 8 mg. Cu toate acestea, calitatea dovezilor din meta-analiză a fost scăzută.

Hernandez a remarcat, de asemenea, că alte studii randomizate controlate au raportat niveluri mai scăzute de glucoză postprandială, o nevoie redusă de insulină, o creștere în greutate redusă și o macrosomie redusă în rândul femeilor însărcinate cu diabet gestațional care au urmat diete cu indice glicemic scăzut de carbohidrați. Un studiu a înrolat 140 de femei asiatice care au fost internate într-o secție de metabolism. Aceștia au fost randomizați fie la o dietă în care o bază de orez a fost înlocuită cu o opțiune cu glicemie scăzută, fie li s-a administrat o dietă cu orez alb tipic. După 5 zile, femeile din grupul cu indice glicemic scăzut au avut îmbunătățiri mai mari ale glicemiei a jeun și postprandial față de cele din grupul cu dietă obișnuită. 

În studiul MAMI, de 6 săptămâni, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au repartizat aleatoriu femeilor însărcinate cu diabet gestațional 135 g carbohidrați pe zi sau 180 până la 200 g pe zi. Cercetătorii nu au observat nicio diferență în cetone sau glicemie între grupuri și nicio diferență în aportul de macronutrienți în cadrul sau între grupuri.

În propriul studiu al lui Hernandez, ea și colegii au furnizat toată hrana participanților la studiu, iar participanții au fost desemnați aleatoriu să urmeze o dietă săracă în carbohidrați de 40% carbohidrați și 25% grăsimi sau o dietă de 60% carbohidrați complecși și 25% grăsimi. Femeile din grupul cu carbohidrați complexi au ajuns să aibă 316 g carbohidrați pe zi față de 214 g în rândul femeilor din grupul cu conținut scăzut de carbohidrați. Hernandez și colegii nu au găsit diferențe în glicemia pe 24 de ore între cele două grupuri, deoarece ambele au răspuns la dietele lor de la 30 la 37 de săptămâni. Femeile au demonstrat adipoziție neonatală similară (P> 0,05) și un control glicemic bun (P> 0,05), care au arătat o îmbunătățire în timp. Timpul în interval pentru ambele grupuri a fost de aproximativ 92%, fără diferențe între grupuri.

Dovezile pe care le avem susțin că este loc de îmbunătățire în ghidurile noastre pentru terapia nutrițională pentru diabetul gestațional. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt superioare altor modele de dietă, inclusiv cele care sunt mai flexibile cu conținutul de carbohidrați, dar și că dietele care sunt mai flexibile pot controla glicemia la valorile noastre actuale și controlează creșterea excesivă a fătului,”a spus Hernandez.

 

 

Sursa: Healio.com