Compania Antibiotice Iași a înregistrat un avans de 11% a cifrei de afaceri în primul semestru din 2021

Compania Antibiotice Iași a înregistrat un avans de 11% a cifrei de afaceri în primul semestru din 2021

În primul semestru al acestui an, Antibiotice Iași a realizat un avans al cifrei de afaceri nete de 11% în comparație cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului precedent, ajungând la 163,39 mil. lei.

Din venitul realizat în această perioadă, compania a plătit sistemului public de sănătate, prin taxa clawback, 13,5 mil. lei, ceea ce a influențat rata profitabilității. Rata profitului brut împreună cu cheltuielile aferente taxei clawback este de 20,4%.

De asemenea, valoarea profitului brut în primul semestru este mai mare cu 2%, înregistrând valoarea de 19,82 milioane lei, comparativ cu cea înregistrată la data de 30.06.2020.

Creștere cu 13% a medicamentelor cu prescripție medicală și cu 11.7% a celor fără prescripție medicală din portofoliul Antibiotice

În piața farmaceutică românească medicamentele cu prescripție medicală (RX) dețin o pondere majoritară de 74,5% din totalul vânzărilor valorice. Vânzările Antibiotice au urmat acest trend, compania adaptându-și structura de vânzare cu rezultate peste ritmul pieței. Astfel, portofoliul de produse RX a înregistrat o creștere cu 13%, de la 109 mil. lei în S1-2020, la 123,2 mil. lei în S1-2021. În același timp, produsele non-RX (OTC, suplimente medicale, dispozitive medicale), au înregistrat, de asemenea, o creștere valorică cu 11,7%, ajungând la 26,6 mil. lei comparativ cu 23,8 mil. lei în S1-2020.

Dintre produsele care au performat în prima parte a anului 2021 s-au remarcat produsele antiinfecțioase, dermatologice, suplimentele alimentare din gama Nutriensa-marca Antibiotice (Sprinten®, Equilibra®, Fluxiv®, Silithor®, Lejer®, Imunofix®), precum și OTC-urile Saliform® Forte, Clafen® gama, Clotrimazol gama, Paracetamol cpr și Rompirin®E.

Exportul pe piețele internaționale, un motor de creștere pentru Antibiotice

Exporturile, care reprezintă 42% din cifra de afaceri a Antibiotice, au înregistrat în prima jumătate a anului, valoarea de 68.4 milioane lei. O evoluție bună au avut-o vânzările de produse finite care au crescut cu 26.5% comparativ cu perioada similara 2020, de la 34.4 mil. lei la 43,5 mil. lei.
Astfel, în piața SUA, vânzările pe segmentul antiinfecțioase sterile injectabile, administrate în spitale, s-au dublat în primul semenstru 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Totodată, extinderea prezenței Antibiotice pe piețele din Europa, s-a concretizat în creșterea vânzărilor de antiinfecțioase sterile injectabile cu 21% față de semestrul I-2020. În țări precum UK, Ungaria, Lituania, această creștere a depășit acest procent ca urmare a licitațiilor adjudecate în anul 2020.

Dezvoltarea afacerii Antibiotice pe piețele din Vietnam, Ucraina, Moldova, Serbia (unde compania are deschise reprezentanțe comerciale….) este susținută de obținerea unui număr de 19 noi autorizații de punere pe piață, cu un aport estimat la cifra de afaceri începând cu anul 2022, de aproximativ 1 milion usd/în primul an de vânzări.

Susținerea campaniei naționale de vaccinare în conformitate cu strategia pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România

Pentru a susține campania națională de vaccinare și a veni în sprijinul propriilor angajați și a comunității locale, Antibiotice a înființat în cadrul propriului Centru de Studii Clinice, un Centru de vaccinare cu două fluxuri, avizat de DSP Iași pentru funcționarea temporară.

Totodată, a fost organizat un Centrul mobil de vaccinare, Caravana a+, care timp de 6 săptămâni s-a deplasat în zonele rurale din județul Iași cu o rată scăzută de imunizare, pentru a facilita accesul la vaccinare.

În perioada ianuarie-iunie 2021 au fost administrate în cadrul Centrului de vaccinare (fix și mobil) aproximativ 18.000 doze.

De asemenea, o altă măsură luată de companie pentru a sprijini sistemul național de sănătate a fost introducerea în fabricație a gelului dezinfectant pentru mâini Sanygelîn 6 forme de ambalare.

 

Performanțele companiei Antibiotice în semestrul I-2021

  • Creșterea cu 11% a cifrei de afaceri netă (163,39 milioane lei) în comparație cu valoarea realizată la data de 30.06.2020;
  • Creșterea exportului de medicamente (produse finite) cu 26,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020;
  • Dublarea vânzărilor pe piața SUA, pe segmentul peniciline sterile injectabile, administrate în spitale;
  • Creșterea cu 21% a vânzărilor pe piețele din Europa (medicamente antiinfecțioase pulberi sterile injectabile);
  • Producerea gelului dezinfectant pentru mâini Sanygel;
  • 18.000 de doze de vaccin administrate în cadrul Centrul de Vaccinare a+