Programul de terapie digitală a diabetului a demonstrat că îmbunătățește nivelul zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Un nou studiu de cercetare, publicat în JMIR Diabetes, a evaluat eficacitatea programului terapeutic digital Fitterfly Diabetes CGM pentru gestionarea controlului glicemic și a greutății la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Studiul condus de Shilpa Joshi, Arbinder Singal și colegii săi a constatat îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește nivelul de glucoză din sânge, cât și a managementului greutății la participanții înscriși în programul de studiu ce a durat 90 de zile.

Programul Fitterfly Diabetes CGM, furnizat prin aplicația mobilă Fitterfly, împreună cu tehnologia de monitorizare continuă a glicemiei (CGM), oferă utilizatorilor recomandări personalizate cu privire la nutriție, bazate pe date personalizate de răspuns glicemic, exerciții fizice și modificări de comportament pentru a ajuta la gestionarea diabetului de tip 2. Programul este conceput pentru a oferi indivizilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și gestiona starea în mod eficient și pentru a face schimbări pe termen lung în stilul de viață care le-ar susține sănătatea generală.

Acest studiu a analizat datele de identificare de la 109 participanți cu diabet de tip 2. Programul a fost avut 3 etape. În primul rând, citirile CGM ale participanților au fost observate timp de 1 săptămână, apoi, pe baza acestor citiri, au primit recomandări bazate pe dietă și exerciții fizice prin aplicația Fitterfly și în cele din urmă, cercetătorii au urmărit dacă participanții au fost capabili să susțină aceste modificări de stil de viață recent introduse în următoarele 3 luni.

Cercetătorii au descoperit că, la sfârșitul programului de 90 de zile, aproximativ 85% dintre toți participanții au observat o reducere medie de 1,2% a nivelurilor de hemoglobină A1c (HbA1c), un indicator important al controlului glicemic. Reducerea a fost chiar mai mare, de aproximativ 2,6%, pentru acei participanți care au început programul cu un nivel de HbA1c mai mare de 9%. Participanții la studiu au pierdut, de asemenea, o medie de 2,05 kg greutate corporală, iar IMC-ul lor s-a redus cu 0,74 kg/m2.

Interfața aplicației ușor de utilizat și abordarea personalizată a programului îl fac o opțiune promițătoare pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și să gestioneze eficient diabetul.

Studiul a mai constatat că participanții care au utilizat aplicația pe toată durata programului au avut rezultate clinice mai bune, în special în ceea ce privește reducerea greutății. Astfel, programul CGM de la Fitterfly ar putea fi un instrument valoros pentru profesioniștii din domeniul sănătății în gestionarea diabetului de tip 2 și susținerea obiectivelor de pierdere în greutate.

Material preluat și tradus de pe: Medicalxpress.com.