Potrivit unei noi meta-analize s-a dovedit că medicamentele antiacide au îmbunătățit controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Diabetul de tip 2 este o problemă sănătate la nivel mondial care afectează aproape 10% din oamenii din întreaga lume. Medicii pot prescrie modificări ale dietei și stilului de viață, medicamente pentru diabet sau tratament cu insulină pentru a ajuta persoanele cu diabet să își gestioneze mai bine nivelul de zahăr din sânge, dar rezultatele noilor studii arată că unele medicamente antiacide obișnuite, ce pot fi cumpărate fără prescripție medicală, pot fi  o modalitate de a îmbunătăți nivelul glucozei din sânge.

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză asupra efectelor inhibitorilor pompei de protoni (IPP), un tip de medicament antiacid, utilizat în mod obișnuit pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat și au vrut să afle dacă aceste medicamente ar putea preveni apariție diabetului la populația generală.

Analiza a inclus șapte studii (342 de participanți) pentru controlul glicemic și 5 studii (244, 439 de participanți) pentru riscul de diabet incident.

Cercetătorii au descoperit că antiacidele pot reduce nivelurile de HbA1c cu 0,36% la persoanele cu diabet zaharat și pot reduce glicemia à jeun cu 10 mg/dl pe baza rezultatelor din șapte studii clinice. Pentru cei fără diabet, rezultatele celor cinci studii au arătat că antiacidele nu au avut niciun efect asupra reducerii riscului de a dezvolta diabet.

Cercetările noastre au demonstrat că prescrierea antiacidelor ca supliment la tratamentul standard a fost superioară terapiei standard în scăderea nivelului hemoglobinei A1c (HbA1c) și a glicemiei à jeun (pe nemâncate) la persoanele cu diabet”, a declarat autorul studiului, Carol Chiung-Hui Peng, de la Universitatea din Maryland Medical Center Midtown Campus din Baltimore.

Pentru persoanele fără diabet, administrarea de antiacide nu a modificat semnificativ riscul de a dezvolta boala”, adaugă coautorul studiului, Huei-Kai Huang, de la Spitalul Hualien Tzu Chi din Hualien, Taiwan.

Meta-analize publicată în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Material preluat și tradus de pe Medicalxpress.com