Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 422 de milioane de oameni de pe glob au diabet. În ultimii 30 de ani, prevalența diabetului de tip 2 a crescut dramatic.

Există câțiva factori declanșatori care pot face să fluctueze nivelul zahărului din sânge.

Dr. Shahid Shafi Bhat, consultant în medicină internă, Ujala Cygnus Group of Hospitals Moradabad, spune că: “diabetul zaharat este un grup de afecțiuni metabolice cronice care se caracterizează prin niveluri ridicate de glucoză din sânge. Rezultă din incapacitatea organismului de a produce insulină sau din rezistența la acțiunea insulinei sau din ambele”.

El atrage atenția asupra celor mai importanți factori declanșatori care pot face să fluctueze nivelul zahărului din sânge:

1. Căldură extremă

Căldura extremă poate provoca dilatarea vaselor de sânge, iar acest lucru face ca insulina să se absoarbă mai repede și ar putea duce la scăderea zahărului din sânge.

2. Zaharuri rafinate

Zaharurile, cum ar fi glucoza și zaharoza, precum și produsele derivate, cum ar fi băuturile răcoritoare și dulciurile, trebuie evitate. Aceste alimente conțin zahăr simplu, care este ușor de absorbit, determinând o creștere rapidă a zahărului din sânge.

3. Lipsa somnului

Lipsa somnului creste nivelul de stres, ceea ce duce la cresterea nivelului de cortizon din organism, adica se produce stres asupra corpului. Iar stresul poate face ca persoanele cu diabet zaharat să aibă un nivel mai ridicat de zahăr din sânge.

4. Deshidratare
Aportul mai mic de lichide poate duce la hiperglicemie, deoarece zahărul din circulația lor devine mai concentrat. De asemenea, glicemia crescută îi poate face să urineze mai des, iar asta înseamnă că vor deveni și mai deshidratați.

5. Sărirea peste micul dejun

Ziua se începe întotdeauna cu un mic dejun sănătos,  mai ales pentru prsoanele cu diabet. Dacă se sare peste micul dejun, glicemie poate crește. Cel mai bine este să verificați nivelul de glucoză din sânge înainte și după fiecare masă.

Modificarea dietei și includerea exercițiilor în rutina zilnică sunt cruciale în controlul și prevenirea diabetului. Pentru a gestiona diabetul, trebuie respectate anumite reguli alimentare dar și o mare atenție asupra factorilor care pot influența glicemia.

Material preluat și tradus de pe: Healthshots.com.