Pacienţii cu diabet de tip 2 care iau tratamente GLP-1 (peptidă-1 asemănătoare glucagonului), printre care se numără Ozempic, prezintă riscuri mai mici de a dezvolta 10 tipuri de cancere legate de obezitate decât cei care iau insulină şi alte medicamente antidiabetice, conform unui studiu, informează Reuters.
Tratamentele GLP-1 pentru diabetul de tip 2 există pe piaţă de aproape 20 de ani. Tratamentele din cea mai nouă generaţie – cum ar fi Ozempic, de la Novo Nordisk, şi Mounjaro, de la Eli Lilly – sunt mult mai eficiente în controlul nivelului de zahăr din sânge şi în inducerea scăderii în greutate. Ozempic a fost primul din noua generaţie de tratamente din această clasă care a fost autorizat în 2017.
În studiul publicat vineri în revista medicală JAMA Network Open, cercetătorii au examinat dosarele medicale provenite de la 1,6 milioane de pacienţi cu diabet de tip 2 care nu aveau antecedente de 13 tipuri de cancer legate de obezitate, inclusiv cancerul vezicii biliare şi cancerul renal.
Studiul nu a specificat ce fel de medicamente GLP-1 au luat pacienţii, dar înregistrările au vizat pacienţi care au luat astfel de medicamente sau insulină sau medicamentul pentru diabet Metformin, între martie 2005 şi noiembrie 2018. Ozempic a fost aprobat de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) abia în decembrie 2017.
Studiul a constatat că pacienţii trataţi cu terapie GLP-1 în loc de insulină „au prezentat o reducere semnificativă a riscului” pentru 10 dintre aceste tipuri de cancer.
Constatările reprezintă „dovezi preliminare ale beneficiului potenţial” al medicamentelor GLP-1 pentru prevenirea cancerului în rândul populaţiei cu risc ridicat, au concluzionat cercetătorii. De asemenea, ei au afirmat că sunt necesare studii noi privind efectele noilor generaţii ale acestor medicamente în ceea ce priveşte prevenirea cancerului.
Autorii studiului nu au declarat dacă au primit fonduri de la producătorii de medicamente care comercializează aceste medicamente.
Versiunile acestor medicamente care sunt aprobate pentru tratarea obezităţii şi care s-au dovedit a ajuta pacienţii să piardă în medie până la 20% din greutatea lor corporală au cunoscut o creştere explozivă de popularitate, ducând la profituri record pentru Novo Nordisk şi Eli Lilly.
Mounjaro şi terapia de pierdere în greutate Zepbound, de la Eli Lilly, precum şi medicamentele concurente Ozempic şi Wegovy, de la Novo Nordisk, sunt deja studiate pentru a se vedea dacă pot îmbunătăţi sănătatea în multe alte moduri, de la dependenţa de alcool şi până la apneea de somn.
În martie 2024, Agenţia americană pentru alimente şi medicamente a aprobat Wegovy pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral şi atac de cord la adulţii supraponderali sau obezi care nu au diabet. AGERPRES