Persoanele cu hipertensiune arterială și diabet zaharat care fac și COVID-19 sunt mai expuse sângerărilor la nivel cerebral și accidentelor vasculare cerebrale.

Potrivit dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie, un pacient din 20 spitalizați cu COVID- 19 dezvoltă complicații cerebrovasculare, în contextul în care aceștia au deja un risc crescut de a face accident vascular cerebral prin prisma asocierii celor doi factori de risc cardiovascular –  hipertensiune (HTA)  și diabet zaharat (DZ).

,,Datele disponibile până în acest moment arată că între 1- 5% din pacienții cu infecție SARS-COV-2 simptomatică, ce necesită spitalizare, pot dezvolta evenimente cerebrovasculare – accident vascular cerebral. Cel mai frecvent acestea sunt de tip ischemic, dar pot apărea și hemoragii cerebrale. Studiile raportate în literatură arată că pacienții cu AVC în context de COVID-19 au mai frecvent comorbidități precum HTA și DZ”, a  declarat pentru 360medical.ro dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

Material integral pe 360medical.ro