În toate domeniile lucrurile mici fac diferența iar cu cât ne strângem mai mulți, putem face mai mult bine pentru cei mai puțin norocoși dintre noi”. Aceasta a fost concluzia dezbaterii Caspa.ro de la finalul lunii octombrie, dedicată ”Parteneriatelor în slujba binelui”. Alături de Anca Negulici, farmacist cu o experiență de peste 18 ani la Farmacia Thea, parte a comunității de farmacii independente Alphega și Ema Bădângă, cea care de mai bine de 1 an se îngrijește de comunitatea de donatori individuali la Hope and Homes for Children România, invitatele acestei ediții, am discutat despre cum putem face parteneriate pentru a schimba viața copiilor vulnerabili.

Fiecare contribuție contează

Sunt numeroase companii care au făcut o tradiție din a ne susține și prin noi pe copiii de care ne îngrijim. Alliance Healthcare România și Farmaciile Alphega se numără printre acești susținători cu care ne mândrim iar împreună găsim numeroase metode de a face bine în comunitate. De exemplu, în cadrul parteneriatului cu Farmaciile Alphega, avem un proiect care ne este drag și care este încă în derulare. În cadrul său am instalat POS-uri în 30 de farmacii din România, iar prin intermediul acestora clienții farmaciilor pot face donații direct către fundația noastră, pentru programul de prevenire a separării copilului de familie. Acesta este un program mai complex, prin care sprijinim familiile care trăiesc în sărăcie extremă să se redreseze, să se pună pe propriile picioare pentru a preveni instituționalizarea copiilor. În medie este vorba de circa 1.000 euro pe an pentru a preveni separarea fiecărui copil de familie. Până în prezent cu ajutorul Alliance Healthcare și al Farmaciilor Alphega, 10 copii au rămas acasă, alături de părinții lor” ne-a explicat Ema Bădângă, coordonator donatori individuali la Hope and Homes for Children România, cum funcționează proiectul comun HHC – Alphega.

Ema ne-a povestit și despre alte proiecte dezvoltate de echipa din care face parte, cel mai actual fiind campania  “Cine nu Ce” lansată în această toamnă. Campania are ca element principal, o instalație de leagăn, opera Arhitectei Federica Sala, care simbolizează relația dintre mamă și copil. ”Campania este un manifest prin care noi putem fi vocea copiilor din orfelinate, cu gândul că toți copiii au nevoie de CINEVA, iar nu de CEVA. De aici a apărut și numele campaniei” CINE nu, CE”, a continuat Ema.

Pacientul vine cu încredere către farmacist 

Cred că farmacistul e un îndrumător sau un fel de părinte pentru fiecare pacient în parte. Suntem ca niște profesori, îi învățăm, le punem la dispoziție toate materialele, toate cunoștințele noastre și încercăm să găsim cea mai bună soluție pentru ceea ce au nevoie pacienții noștri. În acest moment serviciile de prevenție nu sunt bugetate, deci practic tot ceea ce facem este ca o susținere a unei cauze în care credem. Îi ajutăm, pentru că formăm o familie, iar ei vin la noi ca atunci când vin acasă. Caută un sfat, o informație, o îndrumare, caută materiale de specialitate, iar noi le oferim. Iar dacă sfaturile ne sunt ascultate și dacă pacientul se simte mai bine, cea mai frumoasă recompensă este atunci când pacientul se întoarce să-ți mulțumească, pentru că ceea ce l-ai sfătuit sau ceea ce i-ai spus l-a ajutat. Este un sentiment extraordinar, este un sentiment de împlinire profesională și personală, iar eu cred că cele două misiuni se îmbină” a declarat Anca Negulici, farmacist în cadrul Farmaciei Thea din Brașov, în cadrul dezbaterii Caspa.ro.

În cadrul dezbaterii am discutat de ce se implică farmaciștii  în proiecte de educație și prevenție și despre proiectele pe care farmaciile comunitare le susțin pentru a ajuta comunitățile în care activează. Farmacista Anca Negulici ne-a explicat că fiind farmacii în general mici, cu personal constant, farmaciștii sunt în aceeași echipă cu pacienții lor.  ”Suntem o mare familie în care ne salutăm pe numele mic și cred că putem să evoluăm și putem să înmulțim aceste relații  profesionale, dar și de apropiere” a continuat ea.

Dacă doriți să revedeți discuțiile, puteți urmări dezbaterea aici:

Despre Comunitatea Asociațiilor de Pacienți – Caspa.ro

Comunitatea Caspa.ro reunește asociațiile de pacienți din întreaga țară, indiferent de patologia căreia se adresează, fiind un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din anul 2015 și dedicat susținerii asociațiilor și proiectelor lor și impunerii acestora drept parteneri credibili și importanți pentru orice discuție privind sistemul de sănătate. Mai multe despre activitățile comunității puteți afla din infograficul de AICI. 

Susțin activitățile comunității asociațiilor de pacienți Caspa.ro partenerii de la Alliance Healthcare RomâniaPfizer RomâniaLiamedDiabetaPharmachat, Verde Clinic și Nord – Grupul medical Provita.

Rămâneți conectat la activitățile comunității Caspa.ro abonându-vă la newsletter-ul săptămânal sau urmărindu-ne pe Facebook sau Linkedin.