Profesorul Nikolaus Marx (Universitatea RWTH Aachen – Aachen, Germania) și profesorul Massimo Federici (Universitatea din Roma Tor Vergata – Roma, Italia), președinții Grupului de lucru pentru ghiduri, au prezentat la Congresul ESC de la Amsterdam noile recomandări ale Societății Europene de Cardiologie pentru gestionarea BCV la pacienții cu diabet zaharat.

Ghidurile actuale privind bolile cardiovasculare și diabetul sunt concepute pentru a ghida prevenirea și gestionarea manifestărilor bolilor cardiovasculare la pacienții cu diabet.

Spre deosebire de Ghidul ESC din 2019 privind diabetul, prediabet și bolile cardiovasculare, lucrarea actuală se concentrează doar pe bolile cardiovasculare și diabet.

Toți pacienții cu diabet ar trebui evaluați pentru prezența BCV și leziunilor severe ale organelor țintă, care sunt definite pe baza ratei estimate de filtrare glomerulară (eGFR), raportului albumină-creatinină urinară (UACR) sau prezenței bolii microvasculare la cel puțin trei situsuri diferite (de exemplu, microalbuminurie plus retinopatie plus neuropatie).

Pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (T2DM), dar fără BCV aterosclerotic sau leziuni severe ale organelor țintă, noile ghiduri introduc un nou scor de risc de BCV pe 10 ani, specific pentru T2DM, algoritmul SCORE2-Diabet.

SCORE2-Diabet integrează informații despre factorii de risc convenționali de BCV (de exemplu, vârsta, dacă este fumător sau nu, tensiunea arterială sistolică, colesterolul total și LDL), cu informații specifice diabetului zaharat (adică vârsta la diagnosticarea diabetului zaharat, HbA1c și eGFR), pentru a clasifica pacienții cu risc CV scăzut, moderat, ridicat sau foarte mare. Având în vedere prevalența ridicată a diabetului nedetectat la pacienții cu BCV, precum și riscul crescut și consecințele terapeutice, dacă ambele comorbidități coexistă, noile ghiduri recomandă, de asemenea, screeningul sistematic pentru diabet la toți pacienții cu BCV.

De-a lungul ultimului deceniu, diferite studii mari privind rezultatele CV-ului la pacienții cu diabet zaharat, cu risc CV crescut, au studiat inhibitorii co-transportatorului de sodiu-glucoză 2 (SGLT2), agoniştii receptorului peptidei-1 asemănător glucagonului (GLP-1RA) și un medicament nesteroidian. antagonist al receptorilor mineralocorticoizi, extinzând substanțial opțiunile terapeutice disponibile. Pe baza acestor dovezi, ghidurile actuale oferă recomandări clare cu privire la modul de tratare a pacienților cu diabet și manifestări clinice ale bolii cardiovasculare-renale. Ca atare, la pacienții cu diabet zaharat și BCV aterosclerotic, tratamentul cu GLP-1RA și/sau inhibitori SGLT2 este recomandat pentru a reduce riscul CV, independent de controlul glucozei și în plus față de standardul de îngrijire, de ex. terapie antiplachetară, antihipertensivă și hipolipemiantă.

„Așa cum prezența T2DM informează prescrierea unor terapii cardioprotectoare, cum ar fi statinele, indiferent de considerentele glicemice, același lucru ar trebui să se aplice acum și în cazul prescrierii inhibitorilor SGLT2 și/sau GLP-1RA”, spune prof. Federici.

Un accent special al noilor linii directoare se pune pe gestionarea insuficienței cardiace în diabet, un domeniu care a fost subestimat de ani de zile.

Un studiu sistematic pentru semnele și simptomele insuficienței cardiace este recomandat la fiecare consultație la toți pacienții cu diabet. Pe baza datelor din studii ample, se recomandă ca pacienții cu diabet zaharat și insuficiență cardiacă cronică, indiferent de FEVS, să fie tratați cu un inhibitor SGLT2 pentru a reduce spitalizarea prin insuficiență cardiacă sau decesul CV.

Screeningul oportunist pentru fibrilația atrială (FA) prin măsurarea pulsului sau ECG are acum o recomandare de Clasa I la pacienții cu diabet cu vârsta ≥65 de ani. Având în vedere că pacienții cu diabet zaharat prezintă o frecvență mai mare a fibrilației atriale la o vârstă mai tânără, este introdus și conceptul de screening oportunist pentru FA prin măsurarea pulsului sau ECG la pacienții cu diabet zaharat <65 de ani – în special atunci când sunt asociați alți factori de risc.

A fost inclusă o secțiune dedicată gestionării riscului CV la pacienții cu boală renală cronică (IRC) și diabet, care acoperă aspecte ale screening-ului (inclusiv screeningul regulat cu eGFR și UACR) și tratament. Toți pacienții cu diabet ar trebui evaluați pentru riscul și prezența IRC și, acolo unde este detectat, se recomandă tratarea cu un inhibitor SGLT2 și/sau finerenonă pentru a reduce evenimentele CV și riscul de insuficiență renală.

În general, se recomandă identificarea și tratarea precoce a factorilor de risc și a comorbidităților.

„Grupul de lucru speră că noile linii directoare ar putea oferi un model pentru abordarea pacienților  cu boli cronice netransmisibile comune, cum ar fi BCV aterosclerotic, insuficiență cardiacă, diabet și CKD și să contribuie la obiectivul final de îmbunătățire a prognosticului și calității vieții,” concluzionează prof. Marx.

 

Ghidul integral este publicat în European Heart Journal.

 

Sursa: Escardio.org