Toți ne dorim să urmăm o alimentație cât mai sănătoasă, dar multe alimente pe care le procurăm din magazine pot conține zahăr “ascuns”.

Zahărul “ascuns” se găsește în multe alimente procesate pe care le găsim pe piață. De cele mai multe ori, zahărul ascuns are rolul de a îmbunătății aroma, textura, termenul de valabilitate”, spune Dr. Oana Popmedic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, într-un material realizat pentru platforma RoDiabet.ro.

Zahărul adăugat în alimentație este un amestec de zaharuri simple precum sunt – glucoza, fructoza, zaharoza. De cele mai multe ori zahărul ascuns este întâlnit în alimente sub diverse denumiri după cum urmează :

  • Glucoză /Fructoză – foarte multe alimente conțin împreună aceste două zaharuri, dar efectele acestora în organism sunt diferite. Glucoza este metabolizată în întreg organismul uman furnizând energie necesară bunei funcționari, pe când fructoza se metabolizează aproape în întregime la nivel hepatic -ficat. Fructoza sintetică poate duce la numeroase afecțiuni precum – ficat gras sau Steatoza Hepatică, sindrom metabolic, diabet zaharat tip 2, rezistență la insulină. Este important a se evita consumul excesiv de fructoză sintetică.
  • Siropul de porumb – este utilizat în diverse produse de patiserie și nu numai, fiind produs din amidon de porumb pe cale industrială. Îl găsim în diverse produse și se poate asocia chiar și cu fructoză, ceea ce îl face și mai nociv pentru organism.
  • Siropul de agave – mulți ani a fost utilizat în diverse diete ca varianta mai “sănătoasă “ a zahărului, mai ales datorită faptului că are un indice glicemic mai scăzut. Totuși compoziția acestuia este aproape de 90% fructoză și între 10-30% glucoză. Consumul acestuia va duce în special la obezitate de tip central care se asociază cu diverse afecțiuni precum sindromul metabolic, rezistența la insulină, diabet zaharat tip 2, steatoza hepatică.

Consumul excesiv de zahăr și zahăr adăugat/ascuns în alimente poate duce la diverse afecțiuni metabolice dar și la îmbătrânire celulară și tegumentară. Trebuie subliniat și că zahărul reprezintă principala sursă de energie pentru celula canceroasă.