Majoritatea adulților cu diabet spun că nu au discutat niciodată subiectul sănătății mintale cu medicul lor, chiar dacă majoritatea au o suferință emoțională, potrivit datelor sondajului publicat în Diabetic Medicine.

Sondajul confirmă prevalența ridicată a suferințelor emoționale în rândul persoanelor care trăiesc cu diabet. Experiențele cele mai frecvent raportate au fost anxietatea și depresia, precum și teama de nivelul scăzut al zahărului din sânge, starea de spirit scăzută și anxietatea legată de diabet,”a spus dr. Katharine Barnard-Kelly, director științific la Spotlight Consultations Ltd. din Portsmouth, Marea Britanie, și profesor la Southern Health NHS Foundation Trust.

Cercetătorii au efectuat un sondaj online în rândul  adulților cu vârsta de 18 ani și peste cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2, care trăiesc în Regatul Unit sau în SUA. Recrutarea a avut loc în perioada 4 ianuarie – 13 martie. Sondajul a abordat factorii psihosociali asociați cu viața cu diabet. Subiecții au fost chestionați despre morbiditatea psihologică și povara asociată diabetului, inclusiv stresul, starea de spirit scăzută, anxietatea legată de diabet și depresia percepută. Toate răspunsurile au fost auto-raportate și nu au fost înregistrate diagnostice de sănătate mintală în sondaj.

Au fost 478 de adulți care au completat sondajul (73% femei; 91% rasa albă), dintre care 78% aveau diabet de tip 1. Suferința emoțională a fost raportată pe scară largă în rândul participanților, cu 69% anxietate auto-raportată, 65% având depresie auto-raportată și 62% raportând frica de scădere a glicemiei.

68% dintre adulți au spus că diabetul le-a afectat în mod negativ stima de sine. Respondenții au raportat gestionarea diabetului și sentimentul de a nu fi făcut suficient, urmat de un disconfort legat de diabet în public, drept cele mai frecvente motive pentru scăderea stimei de sine. Stima de sine afectată negativ a fost mai frecventă la cei cu diabet de tip 1 decât la cei cu diabet de tip 2 (70% vs. 63%; P < 0,001).

Dintre respondenți, 62% au spus că diabetul lor a dus la sentimente de singurătate acum sau în trecut. Singurătatea a fost raportată mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, față de diabetul de tip 2 (68% față de 44%; P < 0,001). Majoritatea adulților au spus că nu cunosc pe nimeni altcineva cu diabet și lipsa de înțelegere a provocărilor diabetului de către alții au fost motivul pentru care au simțit singurătatea. Cu toate acestea, 93% dintre respondenți au spus că persoanele importante pentru ei în viața lor le-au susținut atunci când au avut nevoie de ajutor, deși 90% au declarat că sprijinul include aspecte pozitive și negative.

Dintre participanți, 57% au spus că medicul curant nu a abordat niciodată subiectul bunăstării mintale cu ei, 48% au declarat că au discutat  despre sănătatea mintală cu medicul și 32% au spus că au probleme legate de bunăstarea mintală, dar nu le-au discutat cu medicul lor. Dintre respondenții care au discutat despre bunăstarea mintală, 30% au spus că au discutat doar în termeni generali și 13% au spus că au discutat un subiect sau o problemă specifică. 34% dintre participanți au raportat că au primit tratament de specialitate, în timp ce 25% au cerut sprijin, dar nu l-au primit. Dintre participanți, 83% au spus că s-ar simți confortabil să vorbească despre probleme psihosociale cu medicul și 81% au spus că ar trebui să fie disponibil suport psihologic.

Un motiv de îngrijorare în acest studiu este faptul că majoritatea participanților au raportat că medicul lor nu a abordat subiectul suportului psihologic în timpul îngrijirii clinice, dezvăluind un decalaj semnificativ în asistența medicală holistică pentru persoanele cu diabet”, au scris cercetătorii.

Din cauza lipsei de modele semnificative la răspunsuri, cercetătorii au spus că nu pot propune recomandări pentru îngrijirea clinică, dincolo de explorarea nevoilor psihosociale ale persoanelor cu diabet zaharat în timpul vizitelor. Ei au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a examina strategiile de integrare a sprijinului psihologic în îngrijirea de rutină a diabetului.

 

 

Sursa: Healio.com