O nouă cercetare arată că intervenția asupra stilului de viață, inclusiv adoptarea unuei diete bazată pe alimente integrale, preponderent vegetală, ar putea duce la remiterea diabetului de tip 2.

Dietele cu preponderență vegetală pot ajuta la inversarea rezistenței la insulină. Pe lângă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, pierderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea stresului și evitarea alcoolului pot ajuta la tratarea diabetului.

Tot mai multe dovezi susțin beneficiile unei diete pe bază de alimente integrale și plante, care includ reducerea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, îmbunătățirea sănătății inimii și a rezultatelor diabetului.

Potrivit unui nou studiu publicat în American Journal of Lifestyle Medicine, în urma unei intervenții asupra stilului de viață care a implicat adoptarea unei diete bazată pe alimente integrale, preponderent vegetală, s-a observat remisia diabetului de tip 2.

Cercetătorii au examinat datele de la59 de pacienți cu diabet de tip 2 dintr-un program de wellness cardiac între 2007 și 2021, care au urmat o alimentație bazată pe alimente integrale și plante. Vârsta medie a pacienților a fost de 71,5 ani, variind între 41 și 89 de ani.

Acești pacienți au demonstrat îmbunătățiri notabile în ceea ce privește controlul glicemiei, iar 37% dintre persoanele din studiu au obținut o remisie completă a diabetului.

În plus, studiul a arătat o reducere medie a medicamentelor de scădere a glicemiei în rândul pacienților care au implementat aceste schimbări în stilul lor de viață.

Alimentele bogate în fibre ajută la sațietate, ceea ce scade probabilitatea de a avea pofte și de a mânca în exces.

“Alimentele bogate în fibre se deplasează încet prin stomac și vă pot ajuta să vă simțiți sătul pentru mai mult timp. Acest lucru, la rândul său, vă poate face mai puțin probabil să ajungeți la alte alimente sau gustări, de exemplu”, a explicat ea.

Dietele cu preponderență vegetală pot contribui, de asemenea, la inversarea rezistenței la insulinăSursa de încredere.

“Prin evitarea cărnii, dietele pe bază de plante sunt adesea hipocalorice și, prin urmare, asociate cu o sensibilitate îmbunătățită la insulină. Unele studii arată că persoanele care urmează diete bazate pe plante experimentează o sațietate îmbunătățită și, prin urmare, sunt mai predispuse să adere la aceste diete”, a explicat Dr. Messer.

În plus, dietele pe bază de plante sunt mai sărace în grăsimi saturate, despre care se crede că dăunează funcției celulelor B pancreatice.

“O dietă bogată în cereale integrale și fibre poate îmbunătăți rezistența la insulină. Fibrele pot atenua răspunsul glicemic la carbohidrații administrați pe cale orală prin încetinirea absorbției nutrienților. Acest studiu demonstrează că dietele pe bază de plante bogate în fibre și sărace în grăsimi pot ajuta la obținerea unei remisii a diabetului zaharat de tip 2 la pacienții care primesc deja un tratament standard. Studiul a fost unic, deoarece nu a necesitat restricție calorică sau post și a avut ca punct final primar remisia, mai degrabă decât ameliorarea diabetului.”, a spus Dr. Caroline Messer, endocrinolog la Northwell Lenox Hill Hospital.

Studiile anterioare au arătat că modelele de alimentație bazate pe alimente integrale, cu preponderență vegetală, pot îmbunătăți  gestionarea diabetului. Cu toate acestea, cercetările au implicat, în principal, o restricție calorică semnificativă, incluzând adesea post sau înlocuitori de masă lichizi.

“Alegerile dietetice pentru un stil de viață sănătos sunt cele mai importante. O dietă echilibrată cu alimente bogate în fibre, proteine slabe, fructe și legume, precum și carbohidrați complecși, evitând în același timp zaharurile rafinate, poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge”, a explicat  Dr. Mary Vouyiouklis Kellis, endocrinolog la Cleveland Clinic.

Pe lângă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, pierderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea stresului și evitarea alcoolului pot ajuta la tratarea diabetului.

“Pierderea în greutate este un factor foarte important. Exercițiile fizice pot juca un rol în a ajuta la îmbunătățirea glicemiei. Atât antrenamentul de forță sau de rezistență, cât și cel cardio s-au dovedit a fi utile la pacienții cu diabet de tip 2. Reducerea stresului și obiceiurile sănătoase de somn sunt, de asemenea, importante. În plus, evitați alcoolul.”, a subliniat Dr. Kellis.

Material preluat și tradus de pe Medicalnewstoday.com.