Importanța decisivă a alegerilor alimentare corecte, în managementul afecțiunilor cardiovasculare, a fost tema intervenției Dr. Irina Calangea, Medic Primar Cardiolog, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni”, în cadrul conferinței dedicate Zilei Mondiale a Inimii organizată în 29 septembrie 2021.

Proiectul a fost dezvoltat de Asociația Optim Cardio împreună cu comunitatea platformei CardiologieModerna.ro, și cu susținerea Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din București. Iar una dintre principalele idei transmise de Dr. Irina Calangea a fost că activitatea fizică regulată, somnul și alimentația asigură sănătatea aparatului cardiovascular și o calitate crescută a vieții.

Tulburările alimentare, într-o continuă creștere

”Fie că este vorba despre copii, adolescenți sau adulți, fie că vorbim despre femei sau despre bărbați, incidența și prevalența tulburărilor alimentare se află într-o continuă creștere. Indiferent că vorbim despre tulburări alimentare asociate unei greutăți sub cea normală sau una crescută. Sunt statistici îngrijorătoare publicate, referitoare atât la persoane cu anorexie, cât și la cele obeze”, a atras atenția medicul.

Anorexia nervoasă, o realitate

Realitatea zilelor noastre: anorexia nervoasă, ”o problemă importantă de sănătate publică, ce reduce considerabil calitatea vieții, cu o prevalență în continuă creștere, a ajuns să ocupe locul 3, în cadrul bolilor cronice la adolescenți, fiind mult mai frecventă la femei. Peste jumătate dintre acești pacienți au complicații ale diverselor aparate și sisteme, cele mai importante fiind complicațiile cardiovasculare, însoțite de mortalitate crescută”, a mai arătat Dr. Irina Calangea.

Indicele de masă corporală, reperul greutății

Cum putem afla dacă o persoană are o greutate normală, scăzută sau crescută: ”indicele de masă corporală, un instrument ieftin, simplu și noninvaziv, care folosește greutatea exprimată în kilograme și se împarte la înălțimea exprimată în metri și ridicată la pătrat, astfel încât putem clasifica statusul ponderal la adulți, în funcție de acești indici de masă corporală. Deși cu multiple limitări, totuși, este folosit pe scară largă”.

Cauzele dezechilibrelor alimentare

Lipsa și calitatea deficitară a informației, alături de presiunea foarte mare a mass-mediei sunt câteva dintre cauzele dezechilibrelor alimentare, potrivit medicului.

”Deși internetul este plin de statistici îngrijorătoare, care arată că, de exemplu, anorexia nervoasă are o mortalitate de 12 ori mai mare, comparativ cu populația generală, totuși, internetul este plin de mesaje de tipul skinny is the best, food is for loosers. De asemenea, marile interese ale companiilor de piață duc la o invadare a pieței cu tot felul de reclame frumos împachetate, dar care prezintă, de fapt, mâncăruri nesănătoase. Ce stă în spatele acestor alimente, pe care noi le numim junk food: o cantitate mică de fibre și o cantitate mare de sare, zahăr și de grăsimi ascunse. Cu multiple efecte adverse, care nu implică doar creșterea în greutate, ci și afectarea diferitelor aparate și sisteme: aparatul respirator, aparatul cardiovascular”, a mai explicat cardiologul.

Igiena somnului

O calitate crescută a vieții nu impune, potrivit medicului, doar o alimentație sănătoasă, ci și o igienă a somnului, nu doar o cantitate suficientă de ore dormite, ci și o calitate a somnului, să dormim constant și cât se poate de mult, în loc să ne trezim din oră în oră, cât și importanța culcatului înainte de ora 12 noaptea, cu cel puțin 2 ore, fiind studii importante în acest sens.

Conferința a marcat Ziua Mondială a Inimii

Reuniunea Comunității OSC – CardiologieModerna.ro, dedicată prevenției cardiovasculare, a fost organizată miercuri, 29 septembrie 2021, pentru a marca Ziua Mondială a Inimii. Medici din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, au explicat publicului larg cum pot să acorde o mai bună îngrijire inimii, înainte de a dobândi o boală cardiovasculară, dar și care sunt modalitățile optime de recuperare, în urma unui episod cardiovascular marcant.

Invitații au susținut prezentări succinte, pe câteva subiecte foarte importante din zona cardiovasculară, mai ales, dacă e să ne raportăm la rata ridicată a mortalității în România și pe glob, provocată de bolile inimii.