Vicepreşedintele Asociaţiei ”Da, şi eu pot!” şi prima persoană din România cu diabet insulino-dependent care a reuşit să facă turul României pe bicicleta în 30 de zile, Gabriela Airinei, ne-a împărtășit în cadrul webinarului RoDiabet Ora Pacientului, ediția 2, experiența personală din timpul pandemiei Covid -19 și activitățile care au ajutat-o să depășească provocările din această perioadă.

”Campania Ai timp pentru tine #Staiacasa a luat naştere din dorinţa de a ieşi din confortul canapelei în perioada pandemiei de Coronavirus, de a îndemna pacienţii cu diabet, pe cei care ne urmăresc pe pagina de Facebook, Youtube si canalele de social media, să facă mişcare, să îşi monitorizeze glicemiile, să iasă din rutina zilnică şi să facă izolarea la domiciliu mai uşor de suportat”, ne-a povestit Gabriela Airinei, Vicepreședinte al Asociației ”Da și eu Pot”, despre cum au decis să lanseze această campanie dedicată persoanelor cu diabet.

Ca răspuns la actuala pandemie COVID-19, guvernele din multe ţări au restrictionat circulaţia cetăţenilor lor, limitându-i la mediul de origine. S-au închis facilităţi de exerciții publice, cum ar fi sălile de sport, centrele sportive şi piscinele. Asta deși activitatea fizică regulată este un mare beneficiu pentru populație în general, şi chiar mai mult pentru persoanele care trăiesc cu afecţiuni cronice, precum diabetul zaharat. ”Activitatea fizică zilnică este o parte integrantă a managementului diabetului, contribuind la menţinerea glicemiei la nivelurile recomandate. Activitatea fizică arde caloriile, menţine tonusul fizic, muscular. Muşchii, articulaţiile noastre au nevoie de mişcare aşa cum au nevoie de apă. Ne ajută la păstrarea unui tonus psihic bun. Niciodată un om nu va avea un tonus psihic bun dacă stă 23 de ore pe zi în pat. Este evident că în momentul în care ne mişcăm fie şi până la magazin, sau cu un căţel în jurul locuinţei, lucrurile sunt extraordinare”, ne-a explicat Gabriela Airinei.

Resimțind această lipsă de mișcare, de activitate fizică membrii Asociației ”Da și eu Pot” au decis să facă ceva și să vină și în ajutorul altor persoane cu diabet, care poate sufereau de aceleași constrângeri. Am venit în ajutorul lor, prin intermediul a doi traineri calificaţi, cu clase de pilates, zumba, intervale constante și programate unde, au avut posibilitatea să se antreneze timp de două săptămâni, câte 45 de minute pentru fiecare clasă, alternând medicaţia zilnică cu mişcarea.  Au fost două săptămâni pline de voie bună, am primit fotografii şi clipuri video din timpul orelor de la cei care s-au antrenat alături de noi și au vrut să ne mulţumească pentru aceste ore. Ne-au trimis  glicemiile din timpul clasei dar şi cele de după terminarea antrenamentului, unde s-a văzut clar cât de benefic este să faci sport”, a continuat povestea Gabriela Airinei.

Concluzia nu poate fi decât una singură: ”În această perioadă, când toţi am stat în case şi am respectat starea de urgenţă, campania online “Ai timp pentru tine#Staiacasă” a avut un real succes iar acum, la final, suntem întreabaţi când vom relua aceste ore, care au fost pe placul tuturor. Cei doi antrenori de fitness calificați au avut starea de spirit să îi facă pe cei din comunitatea ”Da, şi eu Pot”  să aştepte următoarea oră cu nerăbdare, echipaţi şi cu glicemiile în limitele corespunzătoare unei ore intense de mişcare”, spune Gabriela Airinei, Vicepreședintele Asociației ”Da și eu Pot”.

Intervenția sa a fost parte a celei de-a doua ediții a Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului, o ediție dedicată pregătirii pentru vară și ieșirii din izolare. Webinarul RoDiabet Ora Pacientului este parte a campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România și cu susținerea partenerilor Novo Nordisk, Merck, Alliance Healthcare Romania, Unifarm, Alphega Farmacie. Întâlnirea din 24 iunie a reunit specialiști diabetologi recunoscuți și reprezentanți ai pacienților invitați să prezinte cum ne pregătim de vară și de ieșirea din izolare.

Webinarul organizat pe 24 iunie a fost cea de-a doua întâlnire de acest fel iar seria va continua cu acțiuni lunare, dedicate unei anumite teme. Mai multe detalii despre campania Diabetul și Covid -19 puteți citi pe pagina dedicată:  www.rodiabet.ro/covid-19/.