Problema rezistenței la antibiotice în țara noastră este una importantă, mai ales că, din datele oficiale existente, reiese că avem o problemă legată de germenii uzuali, cum ar fi stafilococul auriu, penumococul care are rezistență destul de mare la antibioticele uzuale. Trebuie făcut ceva în plus față de ceea ce s-a făcut până acum astfel încât să încercăm să ținem sub control, pe de-o parte, circulația acestor microorganisme care și-au dovedit capacitatea de a fi rezistente la unele antibiotice, iar, pe de altă parte, pentru a prezerva și conserva aceste antibiotice.” este semnalul exprimat în cadrul celui celui mai recent episod al Podcastului Antibioticele Mileniului IIIde către Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, medic primar boli infecțioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Preşedintele Comisiei de sănătate a Senatului.

Titlul acestei ediții a fost Păstrarea eficienței antibioticelor.

Moderatorul seriei de dialoguri digitale este Dr. Ștefan Busnatu, șef lucrări la UMF Carol Davila, medic cardiolog la Spitalul „Bagdasar Arseni” din București și Consilier al Ministrului Sănătății pe probleme de digitalizare.

Urmăriți versiunea video integrală, aici: 

În episodul anterior al Podcastului Antibioticele Mileniului III, Dr. Ștefan Busnatu a discutat cu Dr. Sandra Alexiu,  despre Provocari în utilizarea antibioticelor în cabinetul medicului de familieDialogul poate fi accesat AICI!

 

***

Antibioticele Mileniului III este un Program de comunicare profesională și responsabilitate socială, inițiat și susținut de Compania Antibiotice. În cadrul acestuia sunt abordate teme legate de utilizarea judicioasă a antibioticelor.

Obiectivul programului este de informare pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene și pentru a încuraja cele mai bune practici legate de utilizarea cu responsabilitate a antibioticelor, astfel încât acestea să-și păstreze eficacitatea și în viitor.

Programul are o pagină web, www.AntibioticeleMileniuluiTrei.ro, și un raport special cu cele mai importante noutăți și studii pe aceaste temă, transmis lunar abonaților la platformă.