Prezent la Congresul Asociației Central Europene de Diabet, dr. Ionuț Udroiu, medic rezident în diabet la Timișoara, ne-a prezentat câteva detalii despre prezentarea susținută în cadrul sesiunilor științifice.

“Am vrut să vedem impactul pandemiei Covid asupra diabetului.”, ne-a spus dr. Udroiu. “Știm cu toții că pandemia ne-a afectat: am făcut mai puțină activitate fizică, n-am mai mers la doctori, nu ne-a mai păsat de greutate, am mâncat mai prost. Am vrut să vedem și acest efect asupra pacienților cu diabet, pentru că pe ei îi afectează mult mai mult această lipsă de aderență la tratament”

Echipa dr. Udroiu a înrolat în studiu 139 de pacienți, dintre care 95 cu diabet de tip II și 44 cu diabet de tip I și a colectat datele pacienților pre și post-pandemie: glicemie, greutate, hemoglobina A1c, IMC.

“Am vrut să vedem cum s-a schimbat după pandemie. La tipul I am văzut că glicemia a-jeun a fost mai mare, semnificativ, statistic, dar hemoglobina A1c nu a fost atât de mare încât să fie semnificativ statistic. Tipul II a avut o glicemie a-jeun și mai mare, adică modificarea a fost și mai mare și, de asemenea, și hemoglobina A1C a avut o diferență semnificativ statistică, deși greutatea și IMC-ul nu au fost semnificativ diferite. Aceasta înseamnă că acest control glicemic slab în timpul pandemiei nu se datorează neapărat excesului de țesut adipos câștigat, ci: sedentarismului, dietei mai slabe, n-au făcut activitate fizică, probabil cei cu tipul II nici n-au fost aderenți la tratament, mai ales la dietă, nu au mai luat medicamentele.”

Chiar și pacienții cu diabet de tip I au avut un control mai slab decât în mod normal, deși acești pacienți își fac insulina, pentru că altfel apar complicațiile acute. Totuși pacienții cu diabet de tip I incluși în studiu au avut rezultate mai bune decât cei cu diabet de tip II.

“Tipul II a avut o discrepanță mare între glicemia a-jeun înainte și după la fel și în hemoglobina A1c. Însă am avut un număr mare de pacienți și, de asemenea, această diferență se vede mai mult în tipul II, pentru că ei nu sunt la fel de complianți la medicamente și și dietă”, conchide dr. Ionuț Udroiu.

Peste 500 de medici au participat la prima ediție din România a Congresului Asociației Central Europene de Diabet, o manifestare în care tehnologia și știința au lucrat împreună pentru a facilita cunoașterea academică și schimbul de idei inovatoare în cadrul comunității medicale.

Prezentă la Congresul CEDA 2023, echipa Rodiabet a discutat cu medicii prezenți despre sesiunile științifice susținute de aceștia și despre cele mai noi tehnologii și studii prezentate. Rodiabet este platforma comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Pentru a rămâne la curent cu întâlnirile și activitățile comunității vă puteți abona, în mod gratuit, la newsletterul săptămânal Rodiabet, urmând linkul de aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.