Boehringer Ingelheim a anunțat rezultatele revoluționare ale unei subanalize a studiului de fază II cu survodutide, care demonstrează că până la 64,5% dintre adulții cu stadii de fibroză F2 și F3 (cicatrizare moderată până la avansată) au obținut o ameliorare a fibrozei fără agravarea steatohepatitei asociate disfuncției metabolice (MASH), față de 25,9% cu placebo după 48 de săptămâni de tratament [diferența de răspuns: 38,6% (IC 95% 18,1% – 59,1%), p=0,0005]. Populațiile de pacienți F2 și F3 prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații legate de ficat.

Rezultatele complete ale datelor au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Europene pentru Studiul Ficatului (EASL) 2024 și publicate simultan în The New England Journal of Medicine. Criteriul secundar de evaluare arată că până la 52,3% dintre adulții tratați cu survodutide (BI 456906) au obținut o ameliorare semnificativă a stadiilor F1, F2 și F3 ale cicatrizării hepatice (fibroză) (cicatrizare ușoară până la moderată sau avansată), față de 25,8% cu placebo după 48 de săptămâni de tratament [diferența de răspuns: 26,5% (95% CI 8,37% – 44,66%), p<0,01].

Veștile de astăzi urmează datelor anunțate la începutul acestui an, când studiul și-a îndeplinit obiectivul principal.  Aceste rezultate au demonstrat că până la 83,0% dintre adulți au obținut o ameliorare semnificativă din punct de vedere statistic a MASH față de placebo (18,2%), ceea ce a întărit potențialul survodutidului ca fiind cel mai bun tratament din clasa sa [diferență de răspuns: 64,8% (95% CI 51,1% – 78,6%), p<0,0001].

Survodutide este un agonist dual al receptorilor glucagon/GLP-1 cu un mecanism de acțiune nou și primul care a demonstrat acest nivel de beneficii pentru fibroză într-un studiu MASH de fază II după 48 de săptămâni de tratament. Componenta agonistă a glucagonului din survodutide are potențialul de a crește cheltuielile energetice și are un impact direct asupra ficatului, ceea ce ar putea contribui la ameliorarea fibrozei. Componenta agonistă a GLP-1 scade apetitul, crescând în același timp starea de sațietate.

„Sunt deosebit de entuziasmat de rezultatele studiului de fază II în cazul survodutide, care demonstrează potențialul agonismului glucagonului, în plus față de GLP-1, atât pentru a îmbunătăți MASH, cât și pentru a muta acul pe fibroză”, a declarat Dr. Arun Sanyal, M.D., profesor de medicină, fiziologie și patologie moleculară la Virginia Commonwealth University School of Medicine, și cercetător principal al studiului. „Aceste date poziționează survodutide ca fiind un agonist dual al receptorului glucagon/GLP-1 de frunte, care ar putea schimba jocul pentru persoanele care trăiesc cu MASH și fibroză semnificativă din punct de vedere clinic.”

În cadrul acestui studiu, o ameliorare a fost măsurată ca o scădere a fibrozei cu cel puțin un stadiu după 48 de săptămâni de tratament.  Fibroza este o măsură a progresiei MASH11, o boală progresivă care afectează peste 115 milioane de persoane din întreaga lume.   MASH este cauzată de o inflamație a ficatului care poate duce la fibroză, iar cicatrizarea severă a țesuturilor (ciroză) poate crește substanțial riscul de boală hepatică în stadiu terminal și de cancer hepatic. Un transplant de ficat poate fi singura opțiune de tratament în acest stadiu, ceea ce poate reprezenta o presiune financiară semnificativă asupra sistemelor de sănătate.  Fibroza hepatică se agravează de obicei lent și este ușor să nu fie detectată dacă fibroza nu este extinsă.  Inversarea fibrozei hepatice este adesea o provocare pentru stadiile avansate de cicatrizare și poate să nu fie posibilă în cazul cirozei.

În acest studiu de fază II, survodutide a demonstrat, de asemenea, semnificație față de placebo pentru toate celelalte criterii secundare de evaluare după 48 de săptămâni de tratament. Rezultatele efective ale tratamentului au arătat că până la 87,0% dintre adulți au obținut o reducere relativă de cel puțin 30% a grăsimii hepatice față de 19,7% cu placebo, precum și o reducere relativă a conținutului de grăsime hepatică de până la 64,3% față de 7,3% cu placebo.  Schimbarea absolută față de valoarea inițială a scorului de activitate a bolii hepatice grase non-alcoolice (NAS, care este utilizat pentru a măsura îmbunătățirea MASH) în rezultatele reale ale tratamentului a fost de până la -3,3 cu survodutide față de -0,4 cu placebo.

“Rezultatele revoluționare de astăzi privind fibroza întăresc și mai mult potențialul survodutidului ca fiind cel mai bun tratament din clasa sa pentru persoanele care trăiesc cu MASH. Vom avansa rapid în studiile de fază III.” a declarat Carinne Brouillon, Head of Human Pharma, Boehringer Ingelheim. „Este nevoie urgentă de noi tratamente pentru MASH, o boală legată de afecțiuni cardiovasculare, renale și metabolice precum obezitatea, și suntem încântați să continuăm aceste discuții importante cu autoritățile din domeniul sănătății.”

Survodutide este licențiat de către Boehringer Ingelheim de la Zealand Pharma, Boehringer fiind singurul responsabil pentru dezvoltarea și comercializarea la nivel global. Zealand are un drept de co-promovare în țările nordice.

În cadrul acestui studiu, survodutide a demonstrat date de siguranță în concordanță cu moleculele pe bază de GLP-1, fără a exista noi probleme legate de datele de siguranță.  Survodutide a primit desemnarea Fast Track din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) în 2021, iar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a acordat acces la schema de medicamente prioritare (PRIME) pentru MASH cu fibroză în luna noiembrie a anului trecut.

Survodutida este, de asemenea, explorată în cinci studii de fază III pentru persoanele care trăiesc cu supraponderabilitate și obezitate,  ambele asociate cu MASH.  Un studiu suplimentar de fază III evaluează dacă survodutida ajută persoanele care trăiesc cu supraponderabilitate sau obezitate, cu un diagnostic confirmat sau presupus de MASH, să reducă grăsimea hepatică și să slăbească.