Într-un studiu publicat în jurnalul Nutrients, cercetătorii au investigat eficacitatea substanțelor fitochimice: scorțișoară, curcumină și resveratrol în reducerea stresului oxidativ și a inflamației la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (DT2).

DT2 este o afecțiune metabolică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză din sânge și consecințe precum nefropatie, neuropatie, retinopatie, micro și macroangiopatie. Este cauza principală a mortalității în rândul pacienților cu diabet, ceea ce face ca prevenirea să fie esențială. Tratamentul cuprinde produse farmaceutice și ajustări ale stilului de viață pentru a menține reglarea metabolică și a reduce excesul de greutate corporală. Mulți pacienți iau suplimente alimentare pentru a controla DT2, pentru a reduce stresul oxidativ și pentru a preveni complicațiile.

În prezentul studiu, cercetătorii au investigat eficacitatea scorțișoarei, curcuminei și resveratrolului, ca suplimente alimentare, în modificarea stresorilor oxidativi și a activităților antioxidante.

Cercetătorii au căutat în bazele de date Scopus, PubMed și Web of Sciences studii descriptive și studii randomizate controlate, care evaluează efectele scorțișoarei, curcuminei și resveratrolului asupra nivelurilor de interleukină 6 (IL-6), proteina C reactivă de înaltă sensibilitate ( hs-CRP), factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-α), malondialdehida (MDA) și capacitatea antioxidantă totală (TAC). Acestea au inclus studii efectuate pe adulți și publicate în limba engleză în ultimii zece ani, excluzând studiile pe animale, studiile la copii și adolescenți, recenziile sistematice ale literaturii și cercetările meta-analitice. Ei au analizat 1.789 de înregistrări, excluse 1.767 și au analizat restul de 22.

 

Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale fitochimicelor

Fitochimicele au redus stresul oxidativ și au îmbunătățit parametrii inflamatori, inclusiv nivelurile de MDA, TAC, hs-CRP, IL-6 și TNF-α. Curcumina, resveratrolul și scorțișoara reglează, de asemenea, metabolismul carbohidraților, scăzând nivelul insulinei, hemoglobinei glicate și concentrațiilor de glucoză din sânge. În plus, ele mediază markerii metabolici lipidici, reducând trigliceridele (TG) și lipoproteinele cu densitate joasă (LDL-c) în timp ce ridică nivelurile de lipoproteine ​​de înaltă densitate-colesterol (HDL-c).

 

Cercetarea curcuminei în managementul DT2

Curcumina a redus semnificativ nivelurile de MDA la 14 pacienți cu DT2 cu boală renală cronică (IRC). Pe parcursul a opt săptămâni, 42 de pacienți cu DT2 și hiperlipidemie au consumat 2.100 mg de curcumină, care a crescut nivelul TAC în timp ce a scăzut MDA și hs-CRP. Curcumina într-o doză de 1.000 mg a fost administrată la 60 de pacienți cu DT2 și boală coronariană timp de 12 săptămâni, în timp ce 100 de participanți supraponderali sau obezi cu DT2 au primit 300 mg pe parcursul a trei luni. Pentru a crește nivelurile de TAC și a scădea nivelurile de MDA și hs-CRP, 44 de persoane cu DT2 au primit 1.500 mg de curcumină timp de zece săptămâni și, respectiv, 80 mg, timp de 12 săptămâni.

Curcumina, o substanță chimică găsită în rizomul turmericului, exercită efecte antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, anticancerigene, antireumatice, imunomodulatoare, anti-hiperglicemiante și cardio-renale-hepatoprotectoare. Activează receptorul gamma activat de proliferatorul peroxizomului (PPAR-γ), scade glicemia a jeun, hemoglobina glicata și TNF-α și îmbunătățește metabolismul lipidic.

 

Rolul resveratrolului și scorțișoarei în managementul DT2

Resveratrolul a scăzut considerabil mulți indicatori T2DM, inclusiv MDA, TNF-alfa, IL-6 și hs-CRP, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Resveratrolul, administrat câte 200 mg timp de 24 de săptămâni, a scăzut semnificativ acești indicatori. În mod similar, 800 mg de resveratrol timp de două luni au crescut nivelul TAC, în timp ce au scăzut MDA și hs-CRP. O doză de 1.000 mg de resveratrol a crescut, de asemenea, nivelul TAC, în timp ce a scăzut hs-CRP.

Vinul roșu, fructele de pădure, alunele și ciocolata conțin resveratrol, care îmbunătățește echilibrul oxidativ-antioxidant și reglează căile de semnalizare prin creșterea nivelului de glutation și menținerea echilibrului redox celular. Cu toate acestea, cercetările meta-analitice ulterioare ar putea confirma eficacitatea acesteia în DT2. Pacienții care au luat resveratrol au avut o scădere de două ori a expresiei acidului microribonucleic (miARN) -21, -34a, -192 și -375, o concentrație scăzută de carbonil al proteinei din sânge și un conținut total de tiol mai mare.

Pe parcursul a 12 săptămâni, 1.000 mg de scorțișoară au redus semnificativ nivelurile de MDA la 25 de pacienți cu DT2 în vârstă de 49 de ani. Scorțișoara, administrată în doze de 3.000 mg timp de opt săptămâni, a scăzut nivelul hs-CRP, IL-6 și TNF-α. Polifenolii de scorțișoară, cum ar fi catechina, procianidina, acidul cinamic și flavonele scad glucoza a jeun, TC, LDL și TG prin modificarea homeostaziei glucozei hepatice și inhibarea fosfoenolpiruvat carboxikinaza și glucozo-6-fosfataza (G6Pase), care reglează gluconeogeneza.

Studiul a constatat că încorporarea scorțișoarei, curcuminei și resveratrolului în alimente poate îmbunătăți reglarea metabolică și homeostazia organismului la pacienții cu DT2. Cu toate acestea, constatările contradictorii sugerează că este nevoie de mai multe studii asupra eficacității fitochimicelor, curcumina și resveratrolul fiind cele mai benefice. Nu există un consens științific cu privire la eficacitatea terapeutică a suplimentelor alimentare, utilizarea sintetică pe termen lung și dozele mari de substanțe fitochimice.

 

Sursa: News-medical.net