În ultima vreme, în România, 15-20% din oameni au apelat la telemedicină, iar medicii folosesc tehnologia, să țină legătura cu pacienții. Tot acest context face ca telemedicina să fie o nouă cale de a face medicină, în opinia Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, cofondator FreshBlood HealthTech, organizaţie pentru susţinerea start-up-urilor healthtech. Este punctul de vedere pe care Dr. Petrovai, care este și profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică, unde predă cursul de Sănătate și IT, l-a susținut și în cadrul primei întâlniri digitale a Comunității CardiologieModernă.ro, desfășurate pe 31 martie 2021 și având ca temă ”Telemedicină și Cardiologie, în anul 2021”.

Cardiologia nu se mai poate face fără tehnologie

”Rolul meu este să deschid și să pun o umbrelă peste tot ce înseamnă inovație în sănătate, pentru că vorbim de telemedicină, vorbim despre cardiologie modernă și acestea, practic, nu se mai pot fără tehnologie. Pentru ca tehnologia să ne ajute pe toți, ca pacienți, ca medici, ca administratori, trebuie să se înțeleagă cei care plătesc cu cei care stabilesc regulile, cu cei care folosesc, cu cei care furnizează”, a arătat Dr. Petrovai, care este, de asemenea, implicat în comunitatea Health Inovators Ro și un susținător al inovației în sănătate. Din poziția de cofondator și director de proiect al Freshblood, ajută la susținerea inovației în sănătate în România și Europa de Est, fiind și consultant, lucrând cu startup-uri pe care le ajută să își dezvolte proiectele.

Obiectiv: România, pe harta EIT Health 

”FreshBlood este un ONG care este activ in ecosistemul de sănătate și mai ales  în zona universitară, dar noi ne asumăm ca rol să facem lucrurile să se miște la mai multe niveluri și să existe colaborări între diferitele instituții implicate. Ne dorim să găsim oamenii care vor să inoveze, ne dorim să le ajutăm proiectele să se dezvolte, în măsura în care putem și să încercăm să dezvoltăm parteneriate cu instituțiile care își doresc inovație în sănătate și partea bună este că, încă de anul trecut, sunt tot mai multe instituții care își doresc acest lucru. Facem parte dintr-o rețea europeană EIT Health și unul dintre obiectivele noastre este să punem România pe hartă”, a mai spus medicul.

Premise bune există: ”În 2020, România a ieșit pe primul loc în Europa la o competiție din zona de inovație în sănătate. Este competiție de finanțare de idei de sănătate, cu bază universitară, unde România a câștigat patru proiecte de cate 75 mii euro fiecare.”

Comunicarea cu pacientul se învață

Altă concluzie a specialistului: ”Comunicarea cu pacientul este ceva ce se învață. Se învață dacă ești motivat, se învață în momentul în care știi, de fapt, ce faci colo și cum reacționează și nu o să-ți iasă din prima totul, de aceea trebuie să fi cumva pregătit și, de multe ori, cred că este un exercițiu foarte bun, inclusiv colaborarea între medici prin telemedicină.”

Prima întâlnire digitală a Comunității platformei CardiologieModernă.ro

Telemedicina și rolul ei în îngrijirea pacientului cardiovascular, ce înseamnă inovația din zona de eHealth, barierele care împiedică implementarea noilor tehnologii, dar și rolul educației și culturii societății, în orice demers inovativ au fost doar câteva dintre subiectele abordate, în cadrul primei întâlniri digitale a Comunității platformei digitale CardiologieModernă.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din 2020, cu susținerea partenerilor PfizerSpitalul Sf. ConstantinAlliance HealthcareRegina MariaLiamedAlphegaDr. Heart și OptimCardio.