Pe 5 decembrie, Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a organizat la București Conferința cu tema „Pilotarea modelelor de achiziții pentru un sistem de sănătate rezistent și centrat pe pacient”. Bucurându-se de o participare numeroasă din rândul liderilor de opinie în domeniul sănătății, cât și al mediului de business, evenimentul și-a propus să faciliteze o discuție deschisă între factorii de decizie de la nivel executiv și legislativ, precum și practicienii din domeniul serviciilor de sănătate, pe baza recomandărilor AmCham, în ceea ce privește un proiect național de promovare a principiilor de îngrijire a sănătății bazate pe valori. Obiectivul unui astfel de proiect ar fi promovarea schimbului de bune practici și dezvoltarea de proiecte pilot care maximizează rezultatele în sănătatea pacienților prin achiziții de calitate, reducând în același timp cheltuielile de sănătate și promovând o eficiență sporită.

Prezent la conferință în calitate de speaker, Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, a vorbit despre provocările și bunele practici în procesul achizițiilor spitalicești.

“Punctul central al Conferinței AmCham România a fost dezbaterea privind beneficiile trecerii la asistența medicală bazată pe valoare pentru toți cei implicați, în special pentru pacienți. Am purtat o discuție sinceră privind maximizarea rezultatelor sănătății pacienților prin achiziții de calitate, reducând în același timp cheltuielile totale de sănătate și promovând eficiența sporită. Am vorbit și despre îngrijirile în sănătate bazate pe valoare, având pacientul în centrul atenției, dar și despre principiile achizițiilor bazate pe valoare și inovație, linii directoare practice în schimbarea paradigmei către un sistem de achiziții rezistent, durabil și centrat pe pacient”, afirmă Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, citat pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

De altfel, modelul value-based healthcare (VBHC), despre care se discută tot mai mult în ultimii ani, are numeroase exemple de aplicare în diverse țări și sisteme de sănătate. Aceste exemple demonstrează cum principiile VBHC pot fi integrate în practică pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii și a eficientiza costurile. Astfel, Suedia a adoptat un model de VBHC pentru anumite condiții, cum ar fi chirurgia bariatrică și cancerul de sân. În Marea Britanie s-au adoptat principiile VBHC pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii și a eficientiza costurile, iar în SUA, Medicare, programul de asigurare de sănătate pentru persoanele în vârstă, a introdus modele de plată bazate pe valoare pentru furnizorii de servicii medicale.

Plecând de la aceste exemple, Conf. Univ. Dr. Lucian Eva a prezentat bunele practici care au fost implementate în ultimii 10 ani la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași. “Am amintit atât investițiile în tehnologiile de ultimă generație, în valoare de 30 de milioane de euro, dar și modul în care am reușit să creăm la Iași un sistem de sănătate bazat pe onestitate, transparență și empatie”, a mai spus Conf. Univ. Dr. Lucian Eva.