Am ales să abordez, în cadrul Congresului CEDA din acest an, tema arteriopatiei periferice la pacienții cu diabet, pentru că este o problemă semnificativă și din păcate subdiscutată, în comparație cu neuropatia diabetică” a explicat prof. dr. Cornelia Bala, alegerea temei prezentate în cadrul congresului. Profesorul Bala, Președinte al Asociației Române de Educație în Diabet și Obezitate (AREDO) a subliniat importanța recunoașterii precoce și gestionării adecvate a acestei complicații, care afectează arterele la nivelul membrelor inferioare și care poate agrava prognosticul pacienților cu diabet.

Arteriopatia periferică prezintă o serie de dificultăți în aplicarea tehnicilor eficiente de vascularizare, cum ar fi bypass-urile realizate de chirurgii vasculari sau procedurile endovasculare. Prin urmare, este crucial să recunoaștem cât mai devreme problemele arteriale la nivelul membrelor inferioare“, a continuat explicațiile medicul diabetolog.

Prezentă la Congresul Societății Est-Europene de Diabet (CEDA) desfășurat în București în perioada 8-10 iunie, echipa Rodiabet a avut ocazia să discute cu prof. dr. Cornelia Bala despre boala arterială periferică și arteriopatia periferică la pacienții cu diabet.

Cea mai frecventă complicație a persoanelor cu diabet

Profesorul Bala a subliniat că neuropatia diabetică este cea mai comună complicație a diabetului, afectând până la 60-70% dintre pacienții cu diabet într-un moment dat. Suprapunerea neuropatiei diabetice cu problemele arteriale agravează situația, în special atunci când apare o ulcerație, deoarece șansele de vindecare sunt reduse.

Studiile relevă că prevalența arteriopatiei periferice este semnificativ mai mare la persoanele cu diabet în comparație cu cele fără diabet. Potrivit unor estimări, până la 20% dintre persoanele cu diabet de tip 2 dezvoltă arteriopatie periferică în decursul vieții lor. Această cifră poate fi chiar mai mare la pacienții cu diabet de tip 1 sau la cei cu o durată mai lungă a bolii.

Bune practici în gestionarea diabetului

Profesorul Bala a menționat că măsurile generale de prevenire a complicațiilor vasculare, coronariene, cerebrale și periferice sunt extrem de importante. Acestea includ menținerea unui control glicemic cât mai bun, atenție la nivelul colesterolului LDL și administrarea de medicamente atunci când este necesar, controlul hipertensiunii arteriale, renunțarea la fumat și efectuarea periodică a examinărilor piciorului, deoarece acestea reprezintă o oportunitate de a diagnostica neuropatia și arteriopatia.

Dacă arteriopatia diabetică nu este recunoscută și tratată în timp util, pot apărea complicații grave, precum:

Ulcerații și răni greu vindecabile: Deoarece fluxul sanguin este afectat, rănile la nivelul picioarelor și picioarelor pot avea dificultăți în vindecare, crescând riscul de infecții și de amputație.

Ischemia membrelor inferioare: Ocluzia arterială progresivă poate duce la lipsa de oxigen și nutrienți la nivelul membrelor inferioare, ceea ce poate cauza dureri, și, în unele cazuri, chiar gangrenă.

Complicații cardiovasculare: Persoanele cu arteriopatie periferică și diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Perspectiva viitorului diabetului în România

Profesor dr. Cornelia Bala vorbește cu optimism despre viitorul diabetului în România, evidențiind prezența tot mai mare a specialiștilor tineri, care pot oferi îngrijiri de calitate persoanelor cu diabet. În plus, medicul diabetolog a subliniat introducerea educației terapeutice și nutriționale ca serviciu distinct în noul contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu 1 iulie. Aceasta va permite medicilor diabetologi, susținuți de asistenți medicali, să ofere servicii de educație, care vor veni în sprijinul persoanelor cu diabet.

Congresul CEDA 2023, organizat în luna iunie în București a reprezentat o oportunitate unică de a explora noile direcții și inovații în domeniul diabetului și de a deschide calea către un viitor mai promițător pentru persoanele cu diabet zaharat.

Prezentă la Congresul CEDA 2023, echipa Rodiabet a discutat cu medicii prezenți despre sesiunile științifice susținute de aceștia și despre cele mai noi tehnologii și studii prezentate. Rodiabet este platforma comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Pentru a rămâne la curent cu întâlnirile și activitățile comunității vă puteți abona, în mod gratuit, la newsletterul săptămânal Rodiabet, urmând linkul de aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.