”Dezvoltarea chatboților medicali a fost o adevărată provocare, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al interacțiunii dintre profesionistul din sănătate și cel din tehnologie. Am lucrat împreună până în punctul în care am reușit să găsim limbajul comun, care să integreze prevederile din documentele legale pe care le procesăm, cu limbajul comun al medicilor și farmaciștilor. Au fost sute de ore, pe care echipa Apollo și echipa de medici și farmaciști le-a dedicat dezvoltării acestui instrument, Pharmachat, care să vină în folosul comunității din sănătate, dar care să fie și validate de către aceștia” ne-a descris Mihaela Onofrei, fondatoarea companiei Apollo AI Technologies procesul dezvoltării primilor chatboți medicali avizați de ANMDMR din România.

Aventura dezvoltării chatboților în domeniul medical a pornit acum un an jumătate, când, după experiență acumulată în segmentul academic în domeniul inteligenței artificiale, în zona de procesare a limbajului natural, Mihaela Onofrei a hotărât să se implice într-un proiect care să fie util și care să fie utilizat de cât mai mulți specialiști. Domeniul sănătății era cel care care avea cea mai mare nevoie de astfel de instrumente și așa a apărut Diabeta, primul chatbot medical din România. ”Împreună cu o echipă de medici extraordinari, coordonată de către conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian am dezvoltat primul chatbot avizat de către ANMDMR, care încet încet a devenit un instrument de referință pentru comunitatea de medici diabetologi din România. Zona foarte des accesată de către medici era cea dedicată întrebărilor despre medicație, interacțiuni între medicamente și asocierile de diverse molecule”, a continuat explicațiile Mihaela Onofrei.

Echipa Apollo a decis atunci că este momentul să treacă la următorul nivel și a început dezvoltarea Pharmachat, un produs care conține în baza de date toate RCP-urile avizate de către ANMDMR și care se adresează atât medicilor cât și farmaciștilor din România.

A fost un drum cu multe coborâri și urcușuri, dar într-un final ne-am stabilizat, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al comunicării și lucrului intens cu comunitatea de profesioniști din domeniul sănătății. Vreau să subliniez însă că fără suportul persoanelor din zona de sănătate nu am fi putut ajunge aici. Au fost zeci de ore, poate chiar sute, pe care atât noi echipa Apollo, cât și echipa de medici și  farmaciști le-a dedicat lucrului împreună, dezvoltării de produse care chiar să vină în folosul comunității din domeniul sănătății, dar care să fie validate și testate intens de către aceștia” a descrie Mihaela Onofrei, fondatoarea Apollo întreg procesul apariției chatboților medicali.

Dezvoltarea Pharmachat continuă

Dezvoltarea acestui instrument dedicat profesioniștilor nu se oprește însă aici. ”Pharmachat este un instrument care ajută activitatea zilnică a profesioniștilor din domeniul sănătății, dar care își propune să se îmbunătățească în mod constant, să devină din ce în ce mai prietenos și mai ușor de utilizat. Mai mult, ne dorim să îmbunătățim baza de date, să adăugăm ghiduri,  protocoale oficiale, astfel încât răspunsurile chatbotului să devină din ce în ce mai complexe, atât pentru farmaciști, cât și pentru medici” a completat fondatoarea Apollo AI Technologies.

Cred că împreună putem continua să facem o diferență în acest domeniu, să avem un impact și să ușurăm munca profesionistului. Cu toții ne dorim ca, atât medicul cât și farmacistul, să aibă timpul necesar și să stea cât mai mult cu pacientul, nu să caute în amalgamul de site-uri și documente oficiale care există în acest moment” declara CEO-ul Apollo în finalul webinarului Farmacia Viitorului din 15 noiembrie 2023.

Dedicat discutării ”Impactului tehnologiei în farmacie și optimizării procesării datelor”, webinarul Farmacia Viitorului din 15 noiembrie a analizat cum influențează progresele tehnologice activitatea farmaciștilor, concentrându-se pe optimizarea procesării datelor.

Chatbotul Pharmachat lansat în vara acestui an este un produs dezvoltat de compania de tehnologie Apollo AI Technologies, un instrument digital revoluționar care oferă informații despre medicamentele autorizate în România într-un mod rapid și eficient.

Pharmachat procesează cele peste 8.500 prospecte medicale pentru toate medicamentele autorizate în țară. Utilizând acest instrument vei avea acces instant la cele peste 1,7 milioane interacțiuni dintre medicamente, iar Pharmachat poate fi un instrument esențial pentru medici, farmaciști și alți profesioniști din domeniul sănătății.

Pharmachat a fost creat de compania românească Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială, iar cu sprijinul partenerului Alphega Farmacie este pus la dispoziția tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, în mod gratuit.