Societatea Europeană de Endocrinologie a lansat pe 4 mai 2021, Cartea albă intitulată Importanța endocrinologiei în politicile de sănătate, la nivel European”

Prin lansare acestui proiect, ESE dorește să facă apel la toți factorii de decizie politică din Europa, inclusiv instituțiile UE și guvernele naționale din Europa, cu privire la recunoșterea importanței endocrinologiei în toate politicile de sănătate.

Abordarea acestui domeniu în politică este crucială pentru a atinge obiectivele stabilite în programele cheie, cum ar fi: planurile de abordare a pandemiei de COVID-19 și alte pandemii, planurile naționale de cancer, planurile de acțiune pentru obezitate, pentru bolile rare, legislația privind substanțele chimice și multe altele.

Cartea albă se bazează pe cercetări și analize realizate de renumiți endocrinologi din toată Europa. Un prim sondaj amplu efectuat în 2018 și la care au participat peste 3.000 de furnizori de servicii medicale endocrine, a oferit un prim pas spre lansarea aceastei analize, ce are la bază importanța endocrinologiei la nivel European, mai mult de atât a inclus o evaluare a tendințelor viitoare și a domeniilor în care sunt necesare eforturi îmbunătățite: clinice, cercetare și politici de sănătate.

Un al doilea sondaj a fost realizat cu ajutorul Societăților Endocrine Naționale care sunt membre afiliate ale Consiliului ESE.

Sondajele au fost urmărite cu o evaluare atentă a politicilor europene de sănătate, inițial în vara anului 2019, cu revizuiri în 2020 luând în considerare efectele pandemiei coronavirusului.

Cele patru capitole ale Cărții albe stabilesc patru domenii prioritare cheie care au unele dintre cele mai mari efecte asupra sănătății în prezent: obezitatea, bolile rare, cancerul și substanțele chimice care perturbă endocrinul (EDC).

Acest document, primul de acest gen din Europa, a primit aprobarea de la 45 de societăți endocrine naționale și șapte societăți de specialitate asociate ESE.

“Sperăm să împărtășiți viziunea noastră, este un pas extraordinar către calea incluziunii sociale, pe care am început-o acum doi ani și care acum aduce societatea noastră să fie cheia în crearea unei adevărate comunități endocrine globale și ca partener de încredere și proactiv al instituțiilor europene.”, spun reprezentanții ESE.

Documentul integral poate fi consultat aici.