Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat, la începutul lunii mai, un nou tratament injectabil pentru diabetul de tip 2, Mounjaro (tirzepatidă).

Specialiștii spun că Mounjaro reprezintă un progres în tratamentele pentru gestionarea diabetului și ar putea aduce beneficii la pacienții care suferă de obezitate.

Este primul medicament pentru diabet care vizează ambii hormoni care reglează nivelul zahărului din sânge: peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP). Direcționarea GLP-1 și GIP poate ajuta pacienții să piardă în greutate și să gestioneze nivelurile de glucoză.

Spre deosebire de administrarea de insulină, care necesită adesea două injecții pe zi, Mounjaro se poate autoadministra o dată pe săptămână. Vine în șase doze, variind de la 2,5 mg la 15 mg.

„O injecție făcită o dată pe săptămână ar putea îmbunătăți aderența la medicamente”, a spus Vivian N. Ayuk, PharmD, CDCES, CEO al companiei de sănătate Sorogi.

Ayuk a adăugat că noul tratament poate scădea concentrațiile de glucoză și ajută la gestionarea greutății.

În studiile clinice, participanții tratați cu Mounjaro au pierdut în medie între 12 și 25 de kg.

Pacienții care au primit maximul recomandat de 15 mg de Mounjaro au avut o scădere de 1,6% a hemoglobinei A1c (HbA1c), un indicator al nivelului de zahăr din sânge, mai mult decât grupul placebo. La cei care au primit Mounjaro și insulină s-a observat o scădere de 1,5% în comparație cu cei care au primit un placebo plus insulină.

Dacă aceste tratament, Mounjaro, va fi prescris singur sau cu insulină poate depinde de profilurile specifice ale pacienților.

Conform FDA, tratamentul ar trebui utilizat pe lângă o dietă echilibrată și o rutină de exerciții fizice.

Detalii pe https://www.verywellhealth.com/fda-mounjaro-diabetes-treatment-5272486.