În urma unui nou studiu genetic, publicat recent în Nature GeneticsTrusted Source, s-au identificat peste 40 de noi gene ce au legătură cu diabetul zaharat de tip 2.

Deși oamenii de știință sunt conștienți de anumiți factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2, o întrebare majoră este ce rol joacă genetica.

Cercetătorii din SUA și Anglia au colaborat pentru a analiza profilurile ADN a mii de oameni din toată lumea. Ei nu numai că au identificat noi gene care contribuie la diabetul de tip 2, dar sunt cu un pas mai aproape de dezvoltarea unui scor de risc genetic pentru această boală.

Diabetul de tip 2 apare atunci când corpul unei persoane nu produce suficientă insulină sau nu folosește eficient insulină, ceea ce face dificil pentru organism să regleze nivelul zahărului din sânge. Viața unei persoane este în pericol dacă nivelurile de zahăr din sânge devin prea mari sau scăzute.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că aproximativ 37 de milioane de americani au diabet și aproximativ 90-95% dintre acești oameni au diabet de tip 2.

Deși există o mulțime de cercetări cu privire la diabetul de tip 2, multe dintre ele au vizat în primul rând persoanele de zona europeană.

Autorii studiului au remarcat, de asemenea, că scorurile de risc genetic „oferă predicții nesigure atunci când sunt utilizate în alte grupuri de populație”.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat componența genetică a 180.834 de persoane cu diabet de tip 2 și au comparat-o cu 1.159.055 de persoane fără diabet. Participanții la studiu au fost din: Europeană (51,1%); Asia de Est (28,4%); Asia de Sud (8,3%); African (6,6%) și America Latină (5,6%).

Comparând ADN-ul persoanelor cu diabet de tip 2 cu cei fără, cercetătorii au reușit să identifice mai mult de 200 de loci care au fost semnificativi genetic în ceea ce privește dezvoltarea bolii.

Potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman, prin locus se înțelege poziția unei anumite gene, a unui operon, sau a unei mutații în structura cromozomului.

„Am identificat acum 117 gene care ar putea provoca diabet de tip 2, dintre care 40 nu au fost raportate înainte. De aceea, considerăm că acesta constituie un pas major înainte în înțelegerea biologiei acestei boli”, spune profesorul Anubha Mahajan, cercetător în genetică umană și profesor la Universitatea Oxford din Anglia.

Amploarea și diversitatea acestui studiu creează un potențial enorm pentru a putea identifica într-o zi riscul genetic al unei persoane pentru diabet de tip 2.

„Aceste date subliniază necesitatea unei scale de precizie, personalizată și dinamică a medicinei, deoarece este rar să vezi doi diabetici cu același profil clinic și biochimic. Fiecare individ este unic și, ca atare, ar trebui să aibă planuri de tratament individualizate”, a subliniat Dr. Brian Fertig, fondatorul și președintele Centrului de Diabet și Osteoporoză din New Jersey.

Material preluat și tradus de pe Medicalnewstoday.com.