Dincolo de prescripția clinică, pe care o luăm pe baza cunoștințelor și a recomandărilor ghidurilor, un pas important este prescripția medicamentelor, respectiv informațiile privind cui putem prescrie, când putem prescrie și cât putem prescrie acel medicament. Din nefericire, toate aceste componente sunt înglobate într-un adevărat hățiș birocratic, ce face ca recomandările pe care le avem la un moment dat să fie foarte dinamice și să reprezinte un mare consumator de timp și energie în timpul consultației pacientului. Asta înseamnă că dacă am putea să înlăturăm această necesitate a timpului alocat sarcinilor birocratice, timpul rămas ar putea să fie folosit în folosul pacientului nostru” a sintetizat prof. dr. Bogdan Timar, medic diabetolog motivele care au condus la necesitatea apariției chatbotului Diabeta.  

Diabeta procesează toate documentele oficiale folosite de medicii diabetologi în momentul precrierii, respectiv RCP-urile medicamentelor incluse în programul național de diabet, ghidul național de diabet și protocolul de prescripție gratuită, reușind să rezolve hățișul birocratic care stă în spatele procesului de prescriere a medicamentelor gratuite și compensate incluse în programul național și decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.  

Dincolo de multitudinea documentelor pe care medicii sunt nevoiți să le parcurgă pentru a verifica corectitudinea prescripției unui anumit medicament, intervine și dinamismul cu care aceste documente sunt actualizate.  

Dinamismul acestor recomandări poate reprezenta o veritabilă problemă. Pacientul ar putea să intre în cabinet într-un moment în care medicul prescriptor are o versiune mai veche a acelui protocol, care nu a fost actualizat cu noile recomandări, iar prezența acelei versiuni poate genera confuzie. Acesta este momentul în care intervine Diabeta, deoarece este instrumentul  care se actualizează permanent și fără intervenția noastră și care poate să fie utilizat de către colegii noștri medici prescriptori, fără ca aceștia să depună un efort suplimentar” a continuat prof. dr. Bogdan Timar 

Atuurile Diabeta: tehnică, dinamism, utilizare facilă

Iar avantajele pe care le aduce utilizarea Diabeta sunt de necontestat: ”Toate sarcinile birocratice ce se regăsesc în spatele prescripției medicamentului respectiv sunt realizate de către Diabeta, care le pune la dispoziția medicului într-o manieră gratuită, facilă și imediată, astfel încât medicul poate avea garanția că ceea ce va prescrie pentru pacientul său este de ultimă oră din punct de vedere al tehnicilor birocratice și a modalității de prescripție” a continuat medicul diabetolog intervenția din cadrul Congresului Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.  

Dincolo de componenta tehnică și actualizarea dinamică a documentelor pe care le procesează, Diabeta are și avantajul unei interfețe prietenoase, a unei utilizări facile, gratuite și extrem de rapide. ”Diabeta este cea mai prietenoasă manieră în care ar putea interacționa un asemenea instrument cu utilizatorul. Folosind limbajul natural pentru a înțelege ceea ce utilizatorul cere, chatbotul interpretează, analizează și generează apoi o soluție pe care o furnizează tot în limbaj natural. Sunt foarte convins că pe măsură ce interacționați fiecare dintre cei 2 interlocutori (chatbot – medic) va învăța ce îi place mai mult celuilalt, iar următoarele interacțiuni vor fi din ce în ce mai ușoare, din ce în ce mai fructuoase și din ce în ce mai de succes” a declarat prof. dr. Bogdan Timar în finalul intervenției sale.  

Prezentă la Congresul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Diabeta marchează în această lună, noiembrie, 1 an de la momentul lansării sale. Diabeta este primul chatbot medical avizat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, dezvoltat de compania de tehnologie Apollo AI Technologies împreună cu o echipă de medici dedicați și este susținută de parteneri de prestigiu, precum Novo Nordisk, Boehringer – Ingelheim și Medtronic.