Meniuri complete, echilibrate caloric și nutritiv, pentru întreaga zi, formate din 3 mese și 2 gustări. Este soluția pe care a gasit-o ABCdarul Alimentației, o întreprindere socială cofinanţată de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, în parteneriat cu Asociația pentru dezvoltare comunitară și servicii sociale.

Intreprinderea sociala promovează stilul de viață sănătos prin alimentație echilibrată, o pune la dispoziția celor care vor să învețe despre selecția și prepararea hranei de zi cu zi, în cadrul workshop-urilor culinare pe care le organizează.

Într-un interviu pentru platforma DespreObeziate.ro, Chef Alexandru Dumitru Rada, fondatorul întreprinderii sociale ABCDarul Alimentației, a explicat cum a apărut afacerea sa: din dorința de a aduce cât mai aproape de comunitatea locală din orașul Râmnicu Vâlcea o locație în care copiilor le este prezentată educația alimentară, într-un mod distractiv și practic, a creat un program de Workshop-uri culinare, atât pentru pitici (copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani), cât și pentru adolescenți (12-18 ani). Aceste ateliere gastronomice sunt dedicate tuturor copiilor, în principal, celor cu tendință de obezitate.

Cum se desfașoară workshop-urile

”Workshop-urile culinare sunt disponibile pe site-ul nostru și se desfășoară în fiecare luni și joi, de la ora 17.00. Durata unui workshop este de o oră. Fiecare workshop are o temă specială, de exemplu, preferata copiilor este cea de paste. Îi învațăm pe copilași diferența dintre pastele proaspete, făcute în casă, și pastele din comerț. Ulterior, copiii învață să prepare ei aluatul de paste cu făină specială. De asemenea, prepararea sosului pentru paste este un ritual îndrăgit de cei mici, deoarece învață condimentele noi (de exemplu: oregano, cimbru, boia dulce etc.) și cum să pregătească sosul de tomate în casă, cu roșii proaspete, nu cel cumpărat. La finalul workshop-ului, fiecare copil are oportunitatea de a gusta din pastele pregătit de el. Satisfacția, mândria și bucuria copiilor sunt mari, atunci când mănâncă ceea ce au preparat, dorind să refacă rețeta și acasă cu părinții”, a explicat chef-ul.

Principiile de bază

Potrivit lui Alexandru Rada, ABCDarul Alimentației are ca primă activitate workshop-urile culinare, dar și prepararea unor meniuri complete (mic dejun, prânz, cină și 2 gustări), echilibrate și nutritive pentru delivery. Această parte a întreprinderii sociale se poate găsi pe site-ul lor, sub denumirea de ZENfood.

”Echipa noastră introduce treptat în alimentația clienților noștri alimente din cereale integrale, minim un preparat pe săptămână pe bază de pește proaspăt, 2 gustări pe săptămână pe bază de fructe de sezon, etc. Meniul este conceput și structurat de mine, încercând să ofer clienților ZENfood preparate diversificate și echilibrate. De asemenea, încercăm să aducem mai aproape de comunitatea noastră diferite cunoștiințe referitoare la un stil de viață echilibrat, prin postările lunare de pe blog-ul nostru”, a mai arătat chef Alexandru Rada.