Specialiști nefrologi, de medicina familiei și medici diabetologi au aflat care sunt cele mai noi abordări în managementul bolii cronice de rinichi, în cadrul conferinței organizate de Oameni și Companii cu susținerea partenerului B.Braun la Cluj, la începutul lunii iunie 2022.

Invitații speciali ai conferinței au fost Prof. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie, Prof. Dr. Adrian Covic, prorector UMF Iași și fost președinte SRN, alături de dr. Maria Țicălă de la UMF Cluj – Napoca și Centrul de dializă Braun din Cluj. Întâlnirea este parte a programului de Management Modern în Nefrologie dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea partenerului B.Braun Avitum încă din anul 2013.

DOAR 1 DIN 10 PERSOANE CU BOALĂ CRONICĂ DE RINICHI ESTE DIAGNOSTICATĂ

Invitații prezenți au vorbit despre importanța diagonsticării precoce a bolii cronice de rinichi, în condițiile în care boala cronică de rinichi (BCR) este cu 80% mai prevalentă decât diabetul și de 10 ori mai prevalentă decât patologiile oncologice, însă doar 1 din 10 persoana afectate de această boală este diagnosticat.

Prof. dr. Ina Kacso a subliniat că: ”Boala cronică de rinichi îndeplinește criteriile Organizației Mondiale a Sănătății de boală care poate să beneficieze  de screening. În stadiile sale incipiente este asimptomatică, dar există modalități de diagnostic care sunt la îndemână tuturor și care nu sunt costisitoare și există modalități de tratament care pot să fie implementate în stadii precoce. Boala cronică de rinichi nu este doar o boală a nefrologilor, este un drum lung până la nefrolog și dincolo de nefrolog. E necesară implicarea și contribuția multor specializări pentru ca această patologie să fie una cât mai bine diagnosticată, tratată și, în mod special, prevenită”.

Iar în prevenție și depistarea noilor cazuri, rolul medicilor de familie este extrem de important, după cum sublinia și prof. dr. Ina Kacso. ”Cel mai mare studiu realizat în Europa subliniază, în urma unei analize complexe, că 85% dintre pacienți NU sunt testați pentru boala cronică de rinichi, iar principală problemă o constituie lipsa evaluării creatininei serice, împreună cu rata filtrării glomerulare. Medicina primară are un rol primordial, circa 40% dintre pacienții care sunt testați direct erau testați de medicii de familie, 25% de medici interniști și doar 2% de medici nefrologi, arată studiul.”

Prof. Dr. Ina Kacso a vorbit și despre măsurile menite să reducă progresia bolii cronice de rinichi și evitarea complicațiilor cardio-vasculare dar și despre importanța implicării echipei multidisciplinare în managementul bolii cronice de rinichi, echipă care implică medic de familie, nefrolog, diabetolog, cardiolog, psiholog, nutriționist și asistentele medicale.

SCREENINGUL, EXTREM DE IMPORTANT ÎN BOALA CRONICĂ DE RINICHI

Prof. dr. Adrian Covic a atras atenția asupra cifrelor care definesc fenomenul bolii cronice de rinichi la nivel mondial și național. ”Boala cronică de rinichi are o creștere impresionantă a mortalității în ultimul timp și este o creștere continuă în ultimii 20-30 de ani. În momentul de față vorbim de un miliard de pacienți, iar boala cronică de rinichi reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel global, urcând de pe locul 19 până pe locul 5 în ultimii ani”.

Într-un proces de screening ar trebui să identificăm populațiile la risc și apoi să aplicăm măsurile de screening, care sunt foarte bine detaliate în ghiduri și relativ simple, cu o probă de sânge, de urină și un proces banal, simplu de interpretare a rezultatelor. În practică însă, rata de testare este foarte scăzută. ”Doar 1 din 3 bolnavi la risc este testat iar asta duce la o variabilitate imensă în practică și ajungem la faza în care pacientul ajunge la medic în faza 3-4 sau chiar 5, cu complicații și o stare foarte gravă. Mai mult, la acești pacienți nu avem date despre statusul lor corect și nu îi putem trata corespunzător” a arătat prof. Covic în intervenția sa.

Prof. Dr. Covic a vorbit și el despre importanța implicării medicilor de familie și despre comunicarea corectă și directă cu pacientul: ”Este important să transmitem medicului de familie și pacientului, că poate avea o evoluție lentă, dar și foarte rapidă. Dacă ne referim la cea rapidă, este vorba de faptul că pacientul poate ajunge în maxim 12 luni în dializă sau chiar la deces. Dar evoluția naturală a unui pacient renal nu este spre dializă, ci este spre mortalitate cardiovasculară”.  Prof. Dr. Adrian Covic a prezentat medicilor diferitele tipuri de medicamente disponibile în tratamentul bolii cronice de rinichi, subliniind interferențele între diverse clase, dar și echilibrul care trebuie urmărit în managementul bolii cronice de rinichi prin prisma altor complicații prezente, cum ar fi bolile cardiovasculare, sau diabetul.

Dr. Maria Țicală de la UMF Cluj a vorbit despre pacientul dializat și provocările cărora sunt nevoiți să le răspundă, atât persoanele aflate în dializă cât și specialiștii care lucrează în centrele de dializă. A vorbit despre abordurile vasculare, una dintre principalele provocări, și care sunt cele mai importante măsuri pentru menținerea lor în stare cât mai bună.

DESPRE CONFERINȚĂ

Conferința ”Certitudini, incertitudini și controverse în boala cronică de rinichi” este parte a programului de Management Modern în Nefrologie, dezvoltat din anul 2013 de Oameni și Companii prin portalul MedicalManager.ro și Nefrologia.ro, cu susținerea partenerului B.Braun Avitum. Programul include întâlniri dedicate medicilor, organizate în principalele orașe ale țării, în cadrul cărora educăm, conștientizăm și încercăm creșterea nivelului de informare cu privire la boala cronică de rinichi și efectele sale devastatoare asupra stării de sănătate. Până în acest moment au fost organizate conferințe în 7 orașe din țară, respectiv la Suceava, Timișoara, Reșita, Tg. Mureș, Cluj Napoca, Botoșani și Tg. Jiu.