Cunoscută și sub numele de cobalamină, vitamina B12 esențială pentru unele dintre cele mai importante funcții ale organismului. Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă care se gasește în mod natural în produsele animale și nu este produsă în mod natural de corpul nostru.

Rolul vitaminei B12

Un beneficiu principal pe care îl oferă vitamina B12 este formarea celulelor rosii din sange (eritrocite). Celulele roșii din sânge furnizează oxigen în corpul tău, care se transformă în energia necesară pentru a menține corpul să funcționeze într-un mod sănătos.

Când organismul nu primește suficientă vitamina B12, celulele roșii din sânge se măresc, ceea ce le face mai greu să se deplaseze în fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca în cele din urmă un tip de anemie.

Vitamina B12 ajută la producerea ADN-ului, materialul genetic aflat în toate celulele.

Ajută la funcționarea nervilor și menținerea funcției cognitive

Mai ales pe măsură ce îmbătrânim, vitamina B12 este vitală pentru sănătatea creierului. Unele studii sugerează că vitamina poate chiar ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Un deficit de vitamina B12, poate afecta memoria și cogniția.

Crește nivelul de energie

Dacă nivelul de vitamina B12e scăzut apare slăbiciunea și oboseala. Un consum regulat de alimente bogate în vitamina B12 este o modalitate excelentă de a crește energia.

Poate reduce riscul de degenerescență maculară

Unele cercetări sugerează că un deficit de vitamina B12 poate crește riscul de degenerescență maculară, adică deteriorarea maculei în urma îmbătrânirii retinei și poate duce la pierderea vederii la persoanele de peste 50 de ani.

Deoarece vitamina B12 are un rol atât de esențial în susținerea celulelor roșii sănătoase din sânge, având o dietă bogată în alimente cu vitamina B12 poate ajuta la reducerea riscului.

Un risc mai mare de a dezvolta o deficiență de vitamina B12 este pentru:

  • Persoanele peste 65 de ani
  • Vegani
  • Femeile însărcinate
  • După o intervenție chirurgicală de extirpare a intestinului
  • Persoanele care iau medicamente pentru diabet

 

Simptome ale deficitului de vitamina B12:

  • Paloare
  • Oboseală și slăbiciune constantă
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Palpitații ale inimii
  • Dureri la nivelul gurii sau ale limbii
  • Senzație de „înțepături” în mâini și picioare
  • Amețeală
  • Tulburări de vedere
  • Schimbări de dispoziție

 Cele mai bune surse de vitamina B12:

  • Cereale fortificate
  • Lapte
  • Ouă
  • Iaurt
  • Somon
  • Ton
  • Carne de vită
  • Ficat

Suplimente de vitamina B12 se iau doar dacă există factori de risc cum ar fi dieta vegană sau probleme de malabsorbție. Consumul regulat de alimente ce conțin vitamina B12 este suficient pentru a nu dezvolta carență de cobalamină.

 

Material preluat și tradus de pe Health.clevelandclinic.org/vitamin-b12/