Angajații din sănătate care s-au imunizat cu ambele doze ale vaccinului anti-Covid Pfizer, dar suferă de obezitate, au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi pe care oamenii sănătoși au produs-o, relatează The Guardian.
Deși este devreme să se știe ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, ar putea presupune că oamenii cu obezitate au nevoie de o doză suplimentară pentru a se asigura că sunt în mod adecvat împotriva coronavirusului.

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea, care este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) peste 30, creşte riscul de deces cauzat e COVID-19 cu aproape 50%, de asemenea creşte riscul de a ajunge la spital cu 113%.

Explicaţia este simplă, persoanele cu obezitate au adesea alte afecţiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, care cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19, dar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistenţa la insulină şi inflamaţia, care îngreunează lupta organismului împotriva infecţiilor.

Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal este doar la jumătate mai eficient la persoanele cu obezitate în comparaţie cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu, care nu a fost încă evaluat de colegi, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea în cazul vaccinurilor anti-COVID-19.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, şi colegii săi au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer/BioNTech la 248 de cadre medicale. La şapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceştia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care şi-au revenit după COVID-19. Cu toate acestea, răspunsul a fost diminuat la persoanele care erau supraponderale şi obeze.

„Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru pacienţii cu COVID-19, este obligatoriu să planificaţi un program eficient de vaccinare în acest subgrup, au scris Aldo şi colegii săi. Desi sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicaţii importante asupra dezvoltarii strategiilor de vaccinare împotriva COVID-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, oferirea persoanelor obeze a unei doze suplimentare de vaccin sau o doză mai mare ar putea fi opţiunea care să fie evaluată la această populaţie”, spune Aldo Venuti.