Luna noiembrie este sărbătorită în fiecare an drept ”LUNA DIABETULUI”. Plecând de la Ziua Mondială a Diabetului, celebrată în ziua de 14 noiembrie și creată în anul 1991 la inițiativa Federației Internaționale de Diabet și a Organizației Mondiale a Sănătății pentru a atrage atenția asupra numărului în creștere de pacienți cu diabet și a posibilei probleme de sănătate la nivel mondial, luna noiembrie este momentul în care se vorbește foarte mult despre diabet și presiunile uriașe pe care această patologie le pune asupra societății în general și familiilor și persoanelor în particular.

Asociația ACES – Asociația pentru consiliere și educație în sănătate desfășoară în această periodă numeroase acțiuni specifice dedicate temei Zile Mondiale a Diabetului, împărțite pe mai multe direcții, precum: conștientizare, prevenție și informare sau educație medicală.

Asociația ACES a fost înființată din dorința de a completa paleta de servicii de consiliere și prevenție în domeniul sănătății. Pacienții cronici și familiile acestora au nevoie de informații medicale oferite de specialiști, într-un mediu organizat iar ACES va urmări facilitarea accesul la acestea, prin platforme dedicate sau prin colaborări cu medici de familie și medici specialiști.

În luna noiembrie 2021, activitățile Asociației ACES includ:

  • Iluminarea unor instituții publice în albastru în data de 14 noiembrie 2021 (Palatul Culturii Iași, Primăria Iași, Universitatea “ I. Cuza” Iași), o acțiune care a permis Iașului să apară pentru a cincea oară consecutiv în Atlasul Federației Internaționale de diabet.
  • Cu diabetul la vedere” este o campanie video de conștientizare a populației generale asupra dispozitivelor pe care pacienții cu diabet le folosesc pentru a se monitoriza și pentru a-și menține diabetul sub control.
  • De ce faci ceea ce faci?” este o campanie video realizată cu ajutorul reprezentanților principalelor organizații non-profit ce activează la noi în țară și care ne explică de ce au ales să se implice în acțiuni de informare și conștientizare dedicate diabetului. Primele răspunsuri pot fi deja urmărite aici: https://www.facebook.com/aceshealth.ro/videos/647942343244075/
  • Realizarea unei hărți  a organizațiilor non-profit de profil – asociații sau fundații pentru pacienți cu diabet zaharat sau pentru pacienți cronici. Alături de aceste organizații considerăm utilă prezența furnizorilor medicali de specialitate, indiferent de forma de organizare, pentru un acces mai ușor al pacienților la serviciile acestora. Înscrierea acestora în această hartă poate fi supusă sau nu unor criterii de natură finaciară și se va realiza doar la solicitarea expresă a acestora. Datele înscrise vor cuprinde numele medicului/medicilor, adresa punctelor de lucru și modalitățile de programare.

Conform datelor statisitice cuprinse în unicul studiu realizat din România, prevalența diabetului zaharat  pentru populația cu vârsta între 20 și 69 este de 11%, poziționându-ne astfel pe locul 2 în Europa după Turcia. Pe regiuni geografice, Moldova ocupă locul 2 cu o prevalență de 12,38 procente, ponderea celor noi diagnosticați în studiul realizat fiind de 21%.

Procentul persoanelor nediagnosticate se ridică în continuare conform datelor din Atlasul IDF la peste 20%. Accesul acestor pacienți la serviciile medicale de specialitate depinde și de mediul de proveniență. Ponderea cabinetelor de medicină de familie este scăzută în mediul rural, iar cele de specialitate fiind prezente doar în urban. Aceste date demonstrează necesitatea realizării unor campanii de informare și screening asupra diabetului zaharat tip 1 și 2, a factorilor de risc (obiceiuri alimentare, obezitate și suprapondere)  și a prezenței complicațiilor cronice(prezența evenimentelor cardiovasculare, afecțiuni micro sau macrovasculare) în localități din mediul rural și urban într-o a doua etapă.

Pentru a răspunde acestor provocări, echipa ACES a identificat la nivelului județului Iași 2 comune unde vor desfășura, cu sprijinul medicilor de familie și a partenerilor, o campanie de screening a diabetului prin realizarea testelor de hemoglobină glicozilată pe aparate POC și unde vor fi aplicate chestionare specifice legate de alimentație și prezența comorbidităților. În această acțiune se vor înregistra și date cu privire la datele antopometrice ale participanților cât și ale mebrilor de familie ale acestora.

Mai mult, Asociația ACES a agreat și a semnat un acord cu Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru susținerea elevilor diagnosticați cu diabet și informarea colegilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la ceea ce înseamnă această afecțiune.

Iar acțiunile de educare includ și instrumente pentru specialiști, fiind deja în desfășurare un curs pentru medici rezidenți și specialiști, “Cum să îți spui pacienții pe pompă de insulină”.

 Despre Ziua Mondială a Diabetului

Conform www.worlddiabetesday.org/about/, Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care atinge un public global de peste 1 miliard de persoane în peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra problemelor de importanță capitală pentru lumea diabetului și menține diabetul ferm în lumina reflectoarelor publice și politice.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului pentru perioada 2021 – 2023 este „Accesul la îngrijire”.

Accesul pacientului cu diabet la îngrijire presupune acces la specialiști în domeniu, medicație si consumabile, acces la educație medicală și informare corectă și din surse sigure asupra bolii și complicațiilor, urmărirea și îmbunătățirea cadrului legal de acces la cele anterior menționate.

Accesul la îngrijire presupune posibilitatea exprimării nevoilor pacienților într-un mediu controlat și unde consilierea să fie acordată de specialiști sau grupuri de suport alcătuite din pacienți cu aceeași simptomatologie și de personal medical, medici, asistenți, nutriționiști-dieteticieni cu experiență în gestionarea și tratarea acestei boli.

Despre Asociația ACES – Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Asociația a fost înființată din dorința de a completa paleta de servicii de consiliere și prevenție în domeniul sănătății. Pacienții cronici și familiile acestora au nevoie de informații medicale oferite de specialiști, într-un mediu organizat, accesul la acestea urmând a fi realizat pe platforme dedicate sau prin colaborări cu medici de familie și medici specialiști.