Potrivit rezultatelor unui nou studiu publicat în Journal of the Endocrine Society suplimentele cu vitamina D2 pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot încetini creșterea HbA1c pentru copiii și adolescenții cu diabet zaharat de tip 1 cu debut nou.
Cercetătorii au efectuat un studiu randomizat, controlat, comparând efectele ergocalciferolului (vitamina D2) vs. placebo la copiii și adolescenții cu diabet de tip 1 cu debut nou.
Persoane cu vârsta cuprinsă între 10 și 21 de ani cu diabet de tip 1 diagnosticați de cel puțin 3 luni au fost aleși pentru a participa la studiu. În urma unei faze run-in în care a fost implementat un regim de insulină tratament-țintă timp de 1 până la 2 luni, 36 de participanți au fost repartizați aleatoriu într-un grup de tratament care a primit 50.000 UI de ergocalciferol o dată pe săptămână timp de 2 luni, urmată de o dată la două săptămâni timp de 10 luni sau placebo.
Vizitele de monitorizare au fost efectuate la 3, 6, 9 și 12 luni, între orele 8 și 10:30 dimineața, înainte de masă.
Cei din grupul ergocalciferol au avut concentrații mai mari de ser 25-hidroxivitamina D la 6 luni (P = .01) și 9 luni (P = .02) comparativ cu placebo. Nu s-au observat diferențe între cele două grupuri la tensiunea arterială, scorul IMC z, circumferința taliei, peptida C de post și peptida C stimulată.
Ambele grupuri au avut o creștere a HbA1c în timpul studiului. Grupul ergocalciferol a avut o creștere a HbA1c de 0,14% la fiecare 3 luni, mai mică decât creșterea medie la placebo de 0,46% (P = .04). Doza de insulină ajustată HbA1c a fost mai mare în grupul de tratament la 3 luni, comparativ cu placebo (P = .05). Grupul ergocalciferol a avut o creștere a dozei de insulină HbA1c ajustată cu 0,3% la fiecare 3 luni, comparativ cu o creștere de 0,77% a placebo (P = .02). După 12 luni, factorul de necroză tumorală serică-alfa a fost mai mic în grupul ergocalciferol comparativ cu placebo (1,12 pg/ml vs. 1,32 pg/ml; P = .03).
“Suplimentarea cu ergocalciferol adjuvant a redus statistic semnificativ concentrația factorului-alfa de necroză tumorală serică și a redus semnificativ ratele de creștere atât a HbA1c, cât și a dozei de insulină HbA1c ajustată, sugerând o protecție a funcției beta-celulare reziduale și a remisiunii parțiale la tinerii cu diabet nou diagnosticat de tip 1”, susțin cercetătorii.
Rezultatele studiului sugerează că ergocalciferolul a încetinit creșterea nivelului de insulină prin îmbunătățirea sensibilității la aceasta la tinerii cu diabet zaharat de tip 1 nou diagnosticat.
Sunt necesare studii mai ample pentru a avalua efectul vitaminei D asupra sensibilității la insulină la tinerii cu diabet zaharat de tip 1.
Material preluat și tradus de pe Healio.com.