Copiii tind să dezvolte preferințe și obiceiuri alimentare similare membrilor familiei lor. Dacă alimentele hrănitoare sunt un obicei în casa noastră, copiii noștri le vor alege și le vor consuma. Daca noi vom alege sa bem băuturi carbogazoase dar copiilor le vom spune să nu consume, evident că nu vom avea niciun succes.

Ca părinți, este esențial să formăm și să modelăm gusturile tinere, nu să le controlăm! „Modelarea” înseamnă să oferim copilului nostru oportunități de a face alegeri înțelepte și a-i direcționa comportamentul în moduri care îl ajută, îl invață să fie responsabil el însuși.

Studiile au arătat că restricționarea rigidă a accesului copiilor la anumite alimente atrage atenția mai mult asupra acelora și crește dorința copiilor de a le consuma. Părinții care încearcă să controleze obiceiurile alimentare ale copiilor ajung să aibă copiii care sunt mai predispuși să mănânce în exces alimente nesănătoase. De asemenea, copiii crescuți în familii cu atitudini extrem de rigide și restrictive față de alimentație tind să aibă un nivel mai ridicat de nemulțumire față de corpul lor la maturitate.

O alta metodă de a modela gusturile copiilor este să verificăm permanent ce ofertă avem in frigider și în cămară. Ce vede copilul atunci când deschide un raft sau o ușă? În funcție de ce găsește acolo consideră că acela este aliment bun pentru consum. Trebuie să ne asigurăm că acestea sunt nutritive și ușor accesibile. Unul dintre motivele pentru care restaurantele fast-food și gustările de tip junk-food sunt atât de populare este că sunt foarte accesibile – fără tăiere, fără gătire, fără vase de spălat etc. Și cu un mare zâmbet pe fața celor care le mănancă.

“Nu trebuie să neglijăm să ne expunem copilul la o varietate de alimente noi. Adesea aud părinți plângându-se: „Copilul meu pur și simplu nu vrea să încerce alimente noi”. Cercetătorii consideră că aversiunea față de alimente noi este firească, fiind un mecanism ancestral de siguranță a organismului în fața pericolelor. Dar este important să insistăm. Copiii noștri trebuie să mănânce o varietate de alimente pentru a obține un echilibru corect între vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi și proteine. Este nevoie de marketing creativ pentru a-i determina pe copii să experimenteze gusturi și texturi noi.”

Iată câteva sfaturi pentru a ne crește izbânda în lupta cu rezistența la alimentele noi:

  • Începeți devreme, perioada dintre 2-3 ani este cea mai bună perioadă
  • Începeți cu cantităti mici (o linguriță, două).
  • Oferiți mâncarea nouă atunci când copilului îi este foame
  • Fiți inventivi, ascundeți o mâncare nouă lângă una preferată
  • Fiți consecvent! Încercați „regula celor zece”. Nu renunțați dupa 4-5 încercări nereușite. Oferiți același aliment într-o prezentare nouă (ex. broccoli poate fi oferit fiert la aburi, pane, piure, cu sau fără dressing, in supa, in paste, pe pizza etc.).
  • Fii exemplu! Dacă vrem să încerce ceva nou copilul nostru, trebuie să mâncăm acel lucru în fața lui, fără să il oferim, așa întâmplător.
  • Fiți entuziaști! Atunci când introduceți o mâncare în gură fiți un actor talentat.
  • Fiți calmi la masă. Copiii sunt mai predispuși să încerce alimente noi de bună voie atunci când atmosfera din jurul mesei este fericită și pozitivă.
  • Luați copilul pe post de ajutor de bucatar. Copiii sunt extrem de încântați să mănânce alimentele pe care ei înșiși au ajutat să le pregătească.
  • Invitați alți copii la voi acasa pentru o masă. Când copiii văd și alți copii, în special prietenii lor sau copii mai mari, mâncând o mâncare nouă, sunt mai curioși să o încerce.

“Nu vă îngrijorați dacă la început vor fi nemulțumiți de alegerile alimentare sănătoase propuse. Inima, creierul, mușchii, hormonii, oasele, pielea și sistemul lor imunitar vor fi fericite și, când va fi un adolescent sănătos si suplu, sau un adult fără diabet sau boli cardiovasculare, va fi recunoscător părinților care nu au cedat rugăminților pentru dulce și mâncăruri grase.”

 

Material scris de Maria Martac, biolog, consultant în nutriție și Health Coach în cadrul Clinicii DigestMed pentru platforma Despreobezitate.ro.