Diabetul este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul populației din România, având numeroase consecințe care ar putea fi evitate prin gestionarea corectă a bolii.

În acest sens, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România dorește informarea publicului larg prin organizarea Campaniei Naționale de Sănătate Publică InfoDiabet. În perioada 15-28 noiembrie 2021, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea. Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara și Asociația Parteneră din Republica Moldova, se vor desfășura activități de informare a studenților farmaciști și a publicului larg care să răspundă la următoarele întrebări:

  • „Ce este diabetul și de câte tipuri este acesta?”
  • „Cum se pune corect diagnosticul de diabet?”
  • „Care este tratamentul farmacologic și nefarmacologic?”
  • „Care sunt factori incriminați în apariția acestei afecțiuni?”

Campania InfoDiabet se va desfășura în mediul online prin publicarea de materiale informative referitoare la informații de bază despre diabet, simptomatologia afecțiunii, cum se diferențiază tipurile de diabet existente, care sunt principiile generale de tratament, dar și complicațiile care se succed acestei stări patologice. Pe paginile de Facebook ( https://www.facebook.com/fasfr ) și Instagram ( https://www.instagram.com/fasfromania/?hl=en ) ale Federației vor fi postate materiale destinate atât publicului larg, cât și persoanelor avizate din domeniul sănătății. Totodată, va fi diseminat un chestionar menit să reprezinte baza unei statistici privind nivelul de conștientizare și comportamentul populației cu privire la această afecțiune, pentru a putea acționa corect în managementul ei.

Chestionarul poate fi accesat aici. Sunteți încurajați să îl completați și apoi să îl trimiteți mai departe cunoscuților dumneavoastră!

Miercuri, 17 noiembrie 2021, începând cu ora 20:00 se va desfășura webinarul „Când viața îți dă diabet, o faci dulce!” în cadrul căruia este invitată în calitate de speaker Ines Nerina, blogger și fondatoare a conceptului Type 1 Dreamer. Ulterior, în 24 noiembrie 2021, la aceeași oră, se va desfășura webinarul „Diabetul zaharat: Cum abordăm această patologie?” în cadrul căruia speakerul va fi doamna Dr. Tamas Szora Teodora.

Campania InfoDiabet este realizată în parteneriat cu Federația Asociațiilor Diabeticilor din România și Boehringer Ingelheim România.

Activitățile desfășurate în centrele membre vizează distribuirea flyerelor informative în cadrul farmaciilor și al centrelor comerciale, prezentarea atât online, cât și fizic în licee pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populației țintă, dar și webinarii destinate fie studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, fie publicului larg.

În fiecare centru, activitățile desfășurate au în componență:

Bucureștidistribuirea flyerelor informative și măsurarea glicemiei în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și în spațiul public, prezentare atât online, cât și fizică de informare a elevilor în licee.

Cluj-Napoca: informarea publicului larg în farmacii prin distribuirea flyerelor informativeprezentare de informare în licee, postări pe social media (Facebook și Instagram).

Craiovaprezentare de informare în licee, organizarea unei conferințe având ca speaker un nutriționist, postări informative pe social media: Facebook și Instagram, realizarea unui quiz pe InstaStory, măsurarea glicemiei în cadrul Facultății, realizarea unui video cu doi pacienți diabetici.

Iașiprezentare de informare în licee, desfășurare workshop incluzând o secțiune de Q&A, stand de informare în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa”, dar și în complexe comerciale.

Oradeadistribuirea flyerelor informative în farmacii, susținerea unei prezentări de informare în farmacii, organizarea unui webinar, postări informative pe social media: Facebook și Instagram Story.

Republica Moldova: informarea publicului larg prin distribuirea materialelor informative atât în cadrul facultății, a unităților farmaceutice sau alte locuri publice, cât și în mediul online, organizarea unui webinar.

Sibiu: organizarea unui webinar în colaborare cu un doctor diabetolog având ca temă „Pacientul cu diabet zaharat și infecția cu COVID-19”, distribuirea flyerelor informative atât în farmacii, cât și în cabinetele medicale, organizarea unui QuizNight.

Târgu-Mureșdistribuirea flyerelor informative în spațiile publice și în farmacii, organizarea unei seri de jocuristand de informare în incinta Facultății de Farmacie din cadrul UMFST, măsurarea glicemiei în rândul studenților din cadrul Facultății.

Timișoaradistribuirea flyerelor informative în cadrul Facultății de Farmacie din Timișoara și în spațiul public.

Pentru a reduce numărul pacienților cu diabet puteți include următoarele principii în stilul dumneavoastră de viață: adoptarea unui stil alimentar echilibrat, incluzând un consum moderat de carbohidrați și un conținut scăzut în grăsimi saturate, scăderea în greutate, efectuarea de exerciții fizice moderate și monitorizarea periodică a glicemiei.

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România s-a format din dorința studenților de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra societății. În prezent, suntem ghidați de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenților farmaciști mai bun!“.

Misiunea FASFR este împărțită în 3 direcții mari, fiecare aducându-ne mai aproape de Viziune și acoperind o nevoie a noastră, a studenților farmaciști. Cele trei direcții sunt:

  • Îmbunătățirea sănătății populației prin educarea publicului larg cu privire la diferite patologii și prevenția lor și încurajarea colaborării interprofesionale în domeniul sănătății;
  • Dezvoltarea profesională și personală a studenților farmaciști prin facilitarea accesului la informații și organizarea de proiecte destinate învățării și dezvoltării;
  • Dezvoltarea educaţiei farmaceutice prin implicarea activă în sistemul educațional și cel farmaceutic din România și promovarea farmacistului în societate.