Colesterolul joacă un rol important în eliberarea insulinei de către celulele beta ale pancreasului. O echipă de cercetători de la Universitatea Lund și Universitatea din Sharjah au studiat receptorii care se găsesc pe suprafața celulelor beta. Studiul a fost condus de Albert Salehi de la Universitatea Lund.

Ei au descoperit un receptor particular, receptorul orfan 183 cuplat cu proteina G (GPR183), are un efect semnificativ asupra eliberării insulinei. Au descoperit că atunci când proteina GPR183 este activată, crește eliberarea de insulină în celule. Procesul implică receptorul care se leagă de un metabolit specific, care se formează atunci când ficatul metabolizează colesterolul.

Baza cercetărilor lui Salehi este studierea impactului și rolului fiecărui receptor pe care l-au descoperit până acum pe suprafața celulelor beta. Echipa crede că descoperirea lor GPR183 ar putea explica de ce oamenii cu colesterol ridicat sunt adesea supraponderali.

„Dacă nivelul colesterolului este ridicat, consecința este o eliberare crescută de insulină. Acest lucru duce la foame și la creșterea în greutate. Dacă am putea bloca receptorul să se lege de metabolit și să reglementeze eliberarea de insulină, acest lucru ar putea reduce foamea”, afirma Salehi.

Cercetătorii cred, de asemenea, că rezultatele lor ar putea ajuta la dezvoltarea de metode de a împiedica persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să piardă capacitatea de a produce insulină. Acest lucru se poate întâmpla în timp, deoarece celulele beta se deteriorează datorită nivelurile ridicate de glucoză. „Dacă putem activa cumva acest receptor în viitor, acesta ar putea duce la dezvoltarea de medicamente care stimulează producția de insulină la persoanele cu un nivel scăzut al colesterolului. Acest lucru ar putea fi realizat cu o substanță similară a colesterolului specific și care are capacitatea de a lega receptorul”, susține Salehi.s

 

Studiul a fost publicat în revista „Molecular and Cellular Endocrinology”

 

Articol preluat și tradus de pe Diabetes.co.uk