Asociația Glice din Cluj-Napoca a fost înfințată în anul 2018 având ca scop ajutorarea persoanelor cu diabet insulinodependent și/sau intoleranță la gluten, prin înlesnirea accesului la educație specifică, precum și la produse medicale specifice.

“De-a lungul timpului am reușit să organizăm numeroase întâlniri de grup, atât pentru părinții copiilor cu diabet cât și pentru copilași, conduse de psihologi, doctori și nutriționiști. Am organizat petreceri de 1 Iunie și de Crăciun, oferim pachete lunare cu alimente specifice și/sau teste, senzori de monitorizare continuă a glicemiei, consiliere”, declară Ramona Trută, președintele Asociației Glice.

Misiunea asociației este de a forma o comunitate în care persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1, cât și familiile acestora, să primească sprijin așa cum au nevoie pentru a putea gestiona o viață întreagă acest diagnostic (sprijin medical, dar și consiliere psihologică și nutrițională).

După cum detaliază Ramona Trută, Asociația Glice și-a propus pentru anul 2023 o serie amplă de proiecte:

 

  1. PROIECTUL “OAMENI MARI CU DIABET” – 18.03.2023

Proiectul este o întâlnire de suflet pentru comunitatea pacienților cu diabet zaharat tip 1 și a familiilor acestora. Pornim la drum cu gândul de a aduce la un loc oameni puternici și curajoși, fiecare cu o poveste personală, cu scopul de a împărtăși și încuraja ideea că se poate să ai o viață normală, frumoasă și împlinită trăind cu diabet zaharat.

Ne propunem să avem 7 invitați, adulți diagnosticați cu diabet tip 1, care vor împărtăși publicului despre experiența lor de a trăi cu diabet încă din copilărie, despre provocările dar si bucuriile personale si profesionale de-a lungul timpului. Fiecare invitat va avea o particularitate și va împărtăși despre cum e sa călătorești în lumea largă având diabet, cum poți sa devii medic având diabet, cum poți să ai la rândul tău un copil ca femeie diagnosticata cu diabet, perspectiva de cuplu atunci când unul dintre parteneri are diabet, cum e sa fii într-un cuplu in care un partener are diabet tip 1 iar celălalt are diabet tip 2. Ne dorim ca la finalul acestui eveniment, fiecare participant să se conecteze cu o viziune mai clară, mai blândă și luminoasă asupra vieții cu diabet. Acest eveniment va
fi cu intrare pe bază de donație pentru că are ca scop final strângerea de fonduri pentru tabăra pentru copii și adolescenți cu diabet pe care vrem să o organizăm în vara anului 2023.

 

  1. PROIECTUL “KIT-UL DE ÎNCEPUT DE DRUM ÎN DIABET”
    Ne dorim ca Asociația să susțină lunar două familii din județul Cluj aflate la debut de diabet oferind un kit care conține: 2 ședințe psihoterapie de familie și 2 ședințe de nutriție + o scrisoare de încurajare din partea părinților care deja au copil cu diabet + un caiet de lucru cu exerciții de
    reglare emoțională pentru copil/adolescent dezvoltat de psihoterapeutul Asociației, dr. Andrada Lupșe. Ne dorim ca acest kit să îl lansăm și la nivel național.
    Pentru a promova accesul la acest kit, inițial în județul Cluj, vrem să dezvoltăm o broșură de prezentare pe care să o promovăm în secțiile de pediatrie din Cluj-Napoca.

 

  1. TABĂRA DE VARĂ PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI
    Ne dorim ca în vara lui 2023 să organizăm o tabără pentru 10 copii și adolescenți (cu vârste între 8-18 ani), timp de 5 zile, la o pensiune în afara orașului Cluj Napoca. Scopul taberei va fi de socializare, derulare activități distractive dar și derulare de ateliere educative privind gestionarea medicală și emoțională a diabetului.

 

  1. PETRECERE ZIUA COPILULUI – “ZÂMBETE DULCI DE 1 IUNIE”
    Ne dorim ca de 1 iunie să ne întâlnim în familie (copil cu diabet + frate/soră și părinți) la o după-masă de activități distractive, să savurăm pizza și tort împreună.
  2. ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI 14 NOIEMBRIE

Vrem să ducem mai departe tradiția începută în 2021 și să ne întâlnim în centru orașului Cluj Napoca pentru a lansa baloane în cinstea Zilei Diabetului și de a admira iluminarea în albastru a unei clădiri importante din oraș (în noiembrie 2022 a fost Casa de Cultură). La fel ca și în 2022, dorim ca după acest eveniment să ne bucurăm de o prăjitură împreună, având ca scop socializarea.

  1. PETRECERE DE CRĂCIUN
    Ne propune să continuăm tradiția începută în 2020 și să ne întâlnim la o cină de Crăciun, unde este invitată întreaga familie copilului/adolescentului cu diabet + desfășurare Secret Santa.

 

Cei care sunt interesați să se alăture Asociației Glice o pot face scriind la adresa de email glicecluj@gmail.com sau urmărind pagina web www.glicecluj.ro,

Pagina de Facebook Asociația Glice Cluj și pagina de Instagram asociatiaglicecluj.