Copiii cu deficiență de vitamina D și obezi care au luat o doză relativ mare de vitamina D în fiecare zi timp de șase luni au avut tensiunea arterială mai mică și sensibilitatea la insulină îmbunătățită față de colegii lor, care au luat o doză mai mică. Acestea sunt rezultatele unui studiu clinic raportat în The American Journal of Clinical Nutrition, realizat la un spital de copii UPMC din Pittsburgh.

Cu toate acestea, studiul nu a arătat îmbunătățiri ale altor markeri ai sănătății cardiovasculare și metabolice, o constatare care indică suplimentarea cu vitamina D singură poate să nu fie remediu pentru îmbunătățirea sănătății cardiace a copiilor cu cel mai mare risc de diabet și boli de inimă.

„Recomandările actuale pentru a lua vitamina D sunt legate de sănătatea optimă a oaselor”, a spus autorul principal dr. Kumaravel Rajakumar, profesor de pediatrie la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine. „Știm însă că vitamina D este implicată mai mult în construirea oaselor sănătoase. Poate activa și dezactiva genele care ne direcționează celulele pentru a regla nivelul glicemiei și funcția imunitară și vasculară.”

Citiți articolul integral pe DCMedical.ro