Diabetul de tip 2 face ca nivelul zahărului din sânge al unei persoane să devină prea ridicat. Semnele timpurii ale diabetului de tip 2 includ sete crescută, urinare frecventă și oboseală.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune comună. Peste 37 de milioane de oameni din Statele Unite au diabet, 90-95% au diabet de tip 2. Debutul diabetului de tip 2 poate fi treptat, iar simptomele pot fi ușoare în stadiile incipiente. Drept urmare, mulți oameni ar putea să nu realizeze că au această afecțiune.

 

Semne și simptome precoce

Semnele și simptomele precoce ale diabetului de tip 2 pot include:

1. Urinări frecvente

Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr prin filtrarea acestuia din sânge. Acest lucru poate duce la nevoia unei persoane să urineze mai des, în special noaptea.

2. Sete crescută

Urinarea frecventă necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge poate duce la pierderea de apă suplimentară în organism. În timp, acest lucru poate provoca deshidratare și poate face o persoană să se simtă mai însetată decât de obicei.

3. Foame frecventă

Persoanele cu diabet zaharat adesea nu primesc suficientă energie din alimente. Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet zaharat, o cantitate suficientă din această glucoză nu trece din fluxul sanguin în celulele corpului. Drept urmare, persoanele cu diabet de tip 2 simt adesea foame în mod constant, indiferent de cât de recent au mâncat.

4. Oboseala

Diabetul de tip 2 poate afecta nivelul de energie al unei persoane și o poate face să se simtă obosită. Oboseala cauzată de diabet apare din cauza trecerii insuficiente a zahărului din fluxul sanguin în celulele corpului.

5. Vedere încețoșată
Un exces de zahăr în sânge poate deteriora vasele mici de sânge din ochi, ceea ce poate provoca vedere încețoșată. Acest lucru poate apărea la unul sau ambii ochi.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce, de asemenea, la umflarea cristalinului ochiului. Acest lucru poate provoca vedere încețoșată, dar se va îmbunătăți atunci când nivelul zahărului din sânge scade.

Dacă o persoană cu diabet nu este tratată, deteriorarea acestor vase de sânge poate deveni mai gravă și poate apărea în cele din urmă pierderea permanentă a vederii.

6. Vindecarea lentă a tăieturilor și rănilor

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta nervii și vasele de sânge ale corpului, ceea ce poate afecta circulația sângelui. Ca urmare, chiar și tăieturile și rănile mici pot dura săptămâni sau luni pentru a se vindeca. Vindecarea lentă a rănilor crește, de asemenea, riscul de infecție.

7. Furnicături, amorțeală sau durere la nivelul mâinilor sau picioarelor

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot afecta circulația sângelui și pot afecta nervii. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, acest lucru poate duce la durere sau o senzație de furnicături sau amorțeală în mâini și picioare. Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie. Se poate agrava în timp și poate duce la complicații mai grave dacă o persoană nu primește tratament pentru diabet.

8. Pete de piele mai închisă la culoare

Petele de piele mai închisă la culoare. care se formează pe cutele gâtului, axilei sau inghinal pot rezulta și din cauza diabetului. Aceste pete se pot simți moi și catifelate. Această afecțiune a pielii este cunoscută sub numele de acanthosis nigricans.

9. Mâncărime și infecții cu ciuperci

Excesul de zahăr din sânge și urină oferă hrană pentru ciperci, care poate duce la infecție. Infecțiile cu ciuperci tind să apară pe zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi gura, zonele genitale și axile. Zonele afectate pot genera mâncărime, dar o persoană poate avea, de asemenea, arsuri, decolorarea pielii și durere.

 

Importanța diagnosticului precoce.

Recunoașterea semnelor precoce ale diabetului de tip 2 poate permite unei persoane să obțină un diagnostic și un tratament mai devreme. Obținerea unui tratament adecvat, schimbarea stilului de viață și controlul nivelului de zahăr din sânge pot îmbunătăți considerabil sănătatea și calitatea vieții unei persoane și pot reduce riscul de complicații.

Fără tratament, nivelurile crescute persistente de zahăr din sânge pot duce la complicații severe, care pot pune viața în pericol, inclusiv:

  • boală cardiacă
  • accident vascular
  • afectarea nervilor sau neuropatie
  • probleme cu picioarele
  • boală de rinichi, care poate duce la necesitatea efectuării dializei
  • boli de ochi sau pierderea vederii
  • probleme sexuale

Menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge este crucială pentru prevenirea unora dintre aceste complicații. Cu cât nivelul zahărului din sânge rămâne mai mult necontrolat, cu atât este mai mare riscul altor probleme de sănătate.

Diabetul netratat poate duce, de asemenea, la sindromul hiperglicemic hiperosmolar (HHS), care determină o creștere severă și persistentă a nivelului de zahăr din sânge. O boală sau infecție va declanșa de obicei HHS, care poate necesita spitalizare. Această complicație bruscă tinde să afecteze persoanele în vârstă.

 

Factori de risc pentru diabetul de tip 2

Oricine poate dezvolta diabet de tip 2, dar anumiți factori pot crește riscul unei persoane. Acești factori de risc includ:

  • vârsta de 45 de ani sau mai mult
  • stil de viață sedentar
  • supraponderalitate sau obezitate
  • dieta dezechilibrata
  • antecedente familiale de diabet
  • sindromul ovarului polichistic
  • antecedente de diabet gestațional, boli de inimă sau accident vascular cerebral
  • prediabet

 

Sursa: Medicalnewstoday.com