Asociația Americană de Diabet (ADA) a publicat, pe 12 decembrie, noile reglementări privind „Standardele de îngrijire medicală în diabet zaharat” pentru anul 2023, bazate pe dovezi pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul diabetului.

Noile standarde de îngrijire, bazate pe cele mai recente cercetări științifice și studii clinice, includ noi ghiduri de practică, actualizate și  esențiale pentru îngrijirea persoanelor cu diabet și prediabet, inclusiv pentru diagnosticarea și tratamentul tinerilor și adulților cu diabet zaharat de tip 1, tip 2 sau gestațional, strategii de prevenire a diabetului de tip 2 și a comorbidităților asociate și abordări terapeutice care pot reduce complicațiile ce pot atenua riscul cardiovascular și renal. Noile actualizări cuprind recomandări privind obezitatea, hipertensiunea arterială, medicamentele pentru insuficiența cardiacă.

Noile actualizări în ghidul Standardele de îngrijire medicală în diabet zaharat” pentru anul 2023 includ:

  • Accent pe sprijinirea scăderii în greutate
  • Noi recomandări legate de sănătatea somnului și activitatea fizică la persoanele cu diabet
  • Luarea în considerare a determinanților sociali ai sănătății în ghidarea îngrijiri medicale
  • Noi limite de diagnosticare a hipertensiunii arteriale (hipertensiunea arterială este acum definită ca o tensiune arterială sistolică ≥130 mmHg sau o tensiune arterială diastolică ≥80 mmHg)
  • Rolul extins al utilizării inhibitorului SGLT2 în fracția de ejecție a insuficienței cardiace conservată și redusă
  • Rolul finerenonei la persoanele cu diabet zaharat și boală renală cronică cu albuminurie

„Recomandările bazate pe dovezi conduc la o îngrijire mai bună pentru toate persoanele cu diabet, inclusiv pentru comunitățile vulnerabile și pentru cei cu risc ridicat. Standardele de îngrijire ale ADA sunt standardul principal pentru îngrijirea și prevenirea diabetului, care le permite clinicienilor din întreaga lume să rămână la curent cu ultimele actualizări”, a declarat dr. Robert Gabbay, director științific și medical pentru ADA.

Standardele de îngrijire sunt revizuite și actualizate anual de către Comitetul de practică profesională (PPC) al ADA.  Comitetul este o echipă multidisciplinară formată din 20 de experți americani de top în domeniul îngrijirii diabetului și include medici, asistente medicale, specialiști certificați în îngrijirea diabetului și educație, dieteticieni înregistrați, farmaciști, metodologi și alții specialoști cu experiență în endocrinologie pentru adulți și pediatrie, epidemiologie, sănătatea publică, managementul riscului cardiovascular, complicații microvasculare, îngrijirea preconcepției și a sarcinii, gestionarea greutății, prevenirea diabetului, sănătatea comportamentală și mintală, îngrijirea pacienților internați și utilizarea tehnologiei în managementul diabetului.

Noul ghid “Standardele de îngrijire în diabet” 2023 poate fi accesat online în jurnalul medical Diabetes Care și este publicat ca supliment la numărul din ianuarie 2023 în Diabetes Care.